FIA geeft bewijs spionagezaak vrij

E-mailverkeer tussen Pedro de la Rosa en Fernando Alonso lijkt het bewijsstuk te zijn waarop het team van McLaren is veroordeeld. De La Rosa lijkt de grootste zondebok, hij mailde diverse malen met Alonso en voormalig McLaren medewerker Coughlan.

De La Rosa stuurde Alonso onder andere e-mail met technische details over het gas dat Ferrari in haar banden gebruikte. Alonso antwoorde op deze e-mail, de Spanjaard vond deze informatie interesant.

Het e-mailverkeer heeft de FIA zeer waarschijnlijk van Alonso gekregen. De FIA beloofde Alonso immuniteit als hij volledig zou meewerken aan het onderzoek.

De la Rosa liet op de hoorzitting weten dat hij diverse malen naar Coughlan heeft gemailt. In deze e-mails wisselden Coughlan en De la Rosa informatie over Ferrari uit. Coughlan beschikte over een document van 720 pagina’s dat afkomstig was van Ferrari. De la Rosa verklaarde in zijn verhoor dat hij niets met de technische informatie gedaan heeft omdat het volgens hem teveel afweek van de waarden van McLaren, daarom zou de informatie volgens hem niet betrouwbaar zijn.

De FIA geloofde deze verklaring niet. Het autosportorgaan liet weten dat het hoogst ongebruikelijk is dat een testcoureur zelf over technische informatie oordeelt. De FIA is van mening dat McLaren wel degelijk naar de technische informatie heeft gekeken. Daarnaast vond de FIA het zeer opmerkelijk dat De la Rosa mailde met Alonso terwijl de informatie niet betrouwbaar en bruikbaar zou zijn.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading