GP Imola: Schumacher wint zinderende race

Michael Schumacher heeft zojuist de eerste Europese race van seizoen 2006 gewonnen. De Duitse zevenvoudige wereldkampioen bleef in een zinderende race Fernando Alonso en Juan Pablo Montoya voor.

Jenson Button komt in eerste instantie niet weg bij de opwarmronde, maar nog voor het gehele veld voorbij gereden is aan de Brit weet hij zijn Honda weer aan de praat te krijgen waardoor hij alsnog als tweede de race mag aanvangen.

Schumacher die vanaf pole position de race aanvangt heeft een goede start en behoudt de leiding. Jenson Button, Felipe Massa en Fernando Alonso volgen. Rubens Barrichello die de race als vierde is gestart valt terug.

Christijan Albers is de eerste uitvaller van de race. Yuji Ide komt in aanraking met de Midland van Christijan Albers. De Nederlander wordt gelanceerd en vliegt enkele malen over de kop. De safety car wordt de baan op gestuurd om het veld te neutraliseren. Yuji Ide komt de pits binnen en zijn wagen wordt nagekeken. De wedstrijdleiding maakt bekend dat het incident tussen Ide en Albers wordt onderzocht na de race.

Bij de herstart is het wederom Michael Schumacher die het beste weg is. De top vier blijft ongewijzigd met Jenson Button, Felipe Massa en Fernando Alonso op de plaatsen twee, drie en vier.

Vitantonio Liuzzi heeft dan nog een momentje als hij spint, maar de Italiaan kan zijn weg vervolgen. Een andere Italiaan, Jarno Trulli, stuurt in de vijfde ronde zijn Toyota de pits in. De wagen valt niet meer te repareren en de thuisrace van Trulli is over.

Ondertussen loopt Michael Schumacher steeds verder weg bij Jenson Button, als Rubens Barrichello in de veertiende ronde als eerste een pitstop maakt. Een ronde later is het de beurt aan Jenson Button die dan zijn tweede plaats geeft aan Felipe Massa.

Felipe Massa maakt in de negentiende ronde zijn eerste pitstop, een ronde later is het de beurt aan de leider van de race, Michael Schumacher. Schumacher komt achter Fernando Alonso de baan weer op. Pas in de 25ste ronde maakt de Spaanse wereldkampioen zijn eerste pitstop. Dit geeft de leiding weer aan Michael Schumacher, die twee seconden heeft verloren na de eerste pitstop.

Jenson Button maakt in de dertigste ronde zijn tweede pitstop, maar die gaat verre van vlekkeloos. De Brit wordt door de lollypop-man weggestuurd, terwijl er nog getankt wordt. Als Button weg wil rijden knalt de lollypop-man de lollypop weer voor de neus van Button die bijna geraakt wordt. De tankinstallatie breekt af en Button rijdt door met de kop van de tankinstallatie nog aan zijn wagen. Vervolgens staat Button midden in de pitstraat stil, en wordt het deel van de tankinstallatie van zijn wagen gehaald. Button kan de race wel vervolgen.

Fernando Alonso wint ondertussen veel tijd ten opzichte van Michael Schumacher. De voorsprong van elf seconden die Schumacher had na de pitstop van Alonso, is vrijwel geheel dichtgereden door Alonso, maar deze komt er niet voorbij. Dan komt het team van Renault naar buiten en maakt Fernando Alonso zijn tweede en tevens laatste pitstop van deze race. Michael Schumacher volgt Alonso een ronde later, en komt vlak voor de Spanjaard terug de baan op.

Met nog een kleine twintig ronden te gaan rijden Schumacher en Alonso heel dicht bij elkaar. Tot twee ronden voor de finish is het verschil ongeveer drie tienden van een seconde. Tot Fernando Alonso een foutje maakt en duidelijk kiest voor de tweede plaats. Op de finish is het verschil twee seconden in het voordeel van Michael Schumacher.

Met deze overwinning brengt Schumacher zijn totale aantal zeges in de Formule 1 naar 85. Voor het eerst sinds de Grand Prix van Amerika weet Ferrari een race te winnen.

GP Imola: Uitslag race
01. M. Schumacher – Ferrari in 1:31:06.486
02. F. Alonso – Renault + 2.096
03. JP. Montoya – McLaren + 15.868
04. F. Massa – Ferrari + 17.096
05. K. Raikkonen – McLaren + 17.524
06 .M. Webber – Williams + 37.739
07. J. Button – Honda + 39.635
08. G. Fisichella – Renault + 40.200
09. R. Schumacher – Toyota + 45.511
10. R. Barrichello – Honda + 1:17.851
11. N. Rosberg – Williams + 1:19.675
12. J. Villeneuve – BMW + 1:22.370
13. N. Heidfeld – BMW + 1 ronde
14. V. Liuzzi – Scuderia Toro Rosso + 1 ronden
15. S. Speed – Scuderia Toro Rosso + 1 ronden
16. T. Monteiro – Midland F1 + 2 ronden

Uitgevallen
17. D. Coulthard – Red Bull Racing
18. T. Sato – Super Aguri
19. C. Klien – Red Bull Racing
20. Y. Ide – Super Aguri
21. J. Trulli – Toyota
22. C. Albers – Midland F1

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading