Hamilton naar de zege in chaos

[photo1]Lewis Hamilton heeft vandaag de grote prijs van Monaco gewonnen. De engelsman deed 2 uur over de regenrace die veel spektakel kende. Robert Kubica en Felipe Massa mochten mee op het podium naar een uitstekend stukje stuurwerk van de heren.

Vlak voor de start van de race begon het te regenen in het prinsdom wat voor paniek op de grid zorgde. Uiteindelijk starte het gros van het veld op de intermediate banden. Echter twijfelde Ferrari zo lang dat er bij het 3 minutensignaal nog geen banden op de wagen van Raikkonen zaten wat de Fin dus moest bekopen met een drive through penalty later in de race.Heikki Kovalainen kwam bij de warm up lap niet weg en moest vanuit de pits starten. Echt goed van zijn plek kwam Raikkonen niet bij de start want hij verloor gelijk een plek aan Lewis Hamilton. Button rijdt in de 2e ronde zijn vleugel eraf achterop Nick Heidfeld en moet naar de pits voor een nieuwe.

Na een aantal rondes begint het harder te regenen en komen de incidenten bovenop de race te liggen. Hamilton raakt de muur waardoor hij naar de pits moet voor een nieuwe achterband. Later is het Alonso die hetzelfde overkomt en ook naar de pits moet voor nieuwe achterbanden en ook gelijk maar wisselt naar de Wet tyres. Dan schiet Coulthard de muur in en Sebastien Bourdais volgt niet veel later en parkeert de Toro Rosso achterin de RedBull. Dat zorgt voor een Safety Car waardoor Hamilton en Alonso hun verloren tijd terugwinnen. Als de rest vervolgens hun pitstop moeten maken weet Hamilton de verloren tijd ruimschoots goed te maken en het geluk dat hij met de safety car fase had brengt hem terug aan de leiding.

Op dat moment liggen Massa en Kubica eerste en tweede. Echter verremt Massa zich bij Saint Devote waardoor Kubica de leiding kan pakken en die ook kan uitbouwen. Als Kubica dan zijn pitstop maakt wil Raikkonen bij het uitkomen voorbij de pool. Maar de Fin verremt zich en moet een nieuwe vleugel halen.

Ondertussen heeft Alonso een incident met Nick Heidfeld. In de Loews hairpin wil Alonso er voorbij maar dat past niet waardoor beide heren achterstevoren komen te staan. Heidfeld loopt een lekke band op en Alonso moet weer naar de pits om een nieuwe vleugel te halen. Maar tot ieders verbazing monteert Renault ook de droogweerbanden met een voorspelling van regen in 15 minuten. Later volgt ook Piquet maar die moet dat bekopen met een crash in Saint Devote.

Meer coureurs wisselen naar de droogweerbanden en Timo Glock gaat daardoor ook achterstevoren in de Nouvelle Chicane. Kovalainen tikte vervolgens op dezelfde plek Button in de rondte.

Ook Nico Rosberg wisselt naar droog weer banden en komt later in Tabac buiten zijn lijn waardoor hij hard crasht bij Zwembad wat een Safety Car tot gevolg heeft. De rangorde wordt hersteld als de op een ronde gezette wagens de safety car mogen inhalen. Dat zorgt er weer voor dat een sterk rijdende Sutil (4e) vlak voor Raikkonen komt. Als Raikkonen dan op de beruchte ”bump’ na de tunnel remt breekt de Ferrari uit en komt op het natte waardoor er geen houden meer aan is. Raikkonen raakt Sutil van achteren en beide heren komen buiten de punten. Sutil valt uit en Raikkonen wordt nog 9e.

Na 2 uur is het dan Lewis Hamilton die voor Kubica en Massa over de finish komt. De 78 ronden werden niet gehaald dat werden er 76. Sebastian Vettel debuteerde de STR3 met een strakke 5e plaats. Rubens Barrichello scoorde voor het eerst sinds 2006 weer wat punten.

66e GP van Monaco
1 L. Hamilton McLaren 2:00:42.742
2 R. Kubica BMW + 3.064
3 F. Massa Ferrari + 4.811
4 M. Webber Red Bull + 19.295
5 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 24.657
6 R. Barrichello Honda + 28.408
7 K. Nakajima Williams + 30.180
8 H. Kovalainen McLaren + 33.191
9 K. Räikkönen Ferrari + 33.792
10 F. Alonso Renault + 0 ronde(n)
11 J. Button Honda + 0 ronde(n)
12 T. Glock Toyota + 0 ronde(n)
13 J. Trulli Toyota + 0 ronde(n)
14 N. Heidfeld BMW + 0 ronde(n)

Stand in het WK
1.Hamilton 38
2.Raikkonen 35
3.Massa 34
4.Kubica 32
5.Heidfeld 20
6.Kovalainen 15
7.Webber 15
8.Alonso 9
9.Trulli 9
10.Rosberg 8
11.Nakajima 7
12.Vettel 4
13.Button 3
14.Barrichello 3
15.Bourdais 2

Stand in het Constructeurs Kampioenschap
1.Ferrari 69
2.Mclaren 53
3.BMW 52
4.Williams 15
5.Red Bull 15
6.Renault 9
7.Toyota 9
8.Toro Rosso 6
9.Honda 6

Loading