Hamilton wint ook Amerikaanse Grand-Prix

Lewis Hamilton heeft ook de Grand-Prix van Amerika op zijn naam geschreven. Hamilton wist Alonso in een direct gevecht de baas te blijven. Felipe Massa werd derde.

Bij de start was het Hamilton die de leiding behield. Ralf Schumacher torpedeerde Rubens Barrichello en David Coulthard in de eerste bocht. Ralf Schumacher kon meteen uitstappen waarna Barrichello en Coulthard in de pitsstraat op moesten geven. Debutant Sebastian Vettel maakte een klein uitstapje door het gras in de eerste bocht maar liep daarbij geen schade op.

Adrian Sutil valt op met een goede start. De Spyker F1 coureur stoot door na de 13e plek en kan deze plek behouden. Fisichella spint in de tweede ronde en kan aan een inhaalrace beginnen.

Hamilton bouwt ondertussen zijn voorsprong licht uit ten op zichten van het rest van het veld. In het middenveld zitten de coureurs dichtbij elkaar. Vooral achter Liuzzi vormt zich een batterij auto’s met Wurz, Sutil, Sato, Button, en Fisichella.

Het is Sato die Sutil in de 14e ronde voorbij wil steken. Dit lijkt in eerste instantie te lukken, Sato spint echter en beland in de grindbak. Deze grindbak komt de Japanner niet meer uit. Sutil blijft 13e terwijl teamgenoot Christijan Albers achteraan rond rijdt.

Een marshall laat op het lange rechte stuk een blauwe vlag uit zijn handen vallen als Hamilton Albers op een ronde gaat zetten. Trulli raakt deze vlag vervolgens. Gelukkig blijft het incident zonder gevolgen.

Na de eerste serie pitstops veranderd er weinig. Heikki Kovalainen, die sterk rijdt, komt even aan de leiding te liggen. Alonso komt even achter Trulli te zitten maar passeert de Toyota coureur met gemak op het rechte stuk.

Heidfeld spint en verliest een positie. Onder tussen passeer Giancarlo Fisichella Alexander Wurz. Fisichella passeert vervolgens ook Liuzzi. De batterij auto’s die zich achter Liuzzi heeft gevormd komen de Toro Rosso coureur echter niet voorbij. Dit is vooral te danken aan de hoge topsnelheid van de Ferrari motor in de Toro Rosso.

Alonso komt steeds dichterbij Hamilton. Als Hamilton Liuzzi op een ronde wil zetten verliest hij even wat tijd waarna Alonso aanhaakt. Op het lange rechte stuk probeert Alonso het vervolgens door zijn auto langs die van Hamilton te zetten. Hamilton houdt zijn hoofd koel en houdt de binnenkant, een goede beslissing want Alonso komt er niet voorbij.

Vervolgens weet Hamilton zijn voorsprong langzaam maar zeker weer uit te bouwen. Alonso maakt vervolgens ook nog een foutje waardoor de Engelsman een voorsprong pakt van 2,5 seconde.

Heidfeld valt uit met oliedruk problemen. Op de baan strijden Trulli en Webber om de 7e plek. Webber probeert het twee keer maar komt de Italiaan niet voorbij. Webber schiet daarbij zelfs even door het gras waarbij hij zijn auto niet beschadigt.

Achter Hamilton en Alonso is Raikkonen die de druk op voert bij teamgenoot Massa. De strijd is met enkele ronden te gaan gestreden. Massa laat zich niet gek maken door Raikkonen terwijl Hamilton de overwinning pakt.

Twee ronde voor het einde is het Nico Rosberg die met een ploffende Toyota motor uitvalt. De Duitser reed een sterke race en was vrijwel zeker van punten. Rosberg kan zijn woede niet verbergen en verlaat al vloekend het circuit. Een andere Duitser, Sebastian Vettel, kan het ploffen van de Toyota motor wel waarderen. De 19-jarige BMW Sauber coureur wordt namelijk 8e en pakte daarmee 1 WK-punt.

Hamilton wint, voor Alonso en Massa. Raikkonen wordt vierde voor Kovalainen, Trulli, Webber, en Vettel. Voor Mark Webber zijn het zijn eerste WK-punten van het seizoen.

Het Spyker F1 Team eindigt met Sutil en Albers opnieuw als laatste. Daarbij moet wel opgetekend worden dat Sutil lange tijd in het middenveld vertoefde en vocht met snellere auto’s. Albers kon geen vuist maken en reed de hele wedstrijd kansloos achteraan.

GP Amerika, race
1 L. Hamilton McLaren 1:31:09.965
2 F. Alonso McLaren + 1.518
3 F. Massa Ferrari + 12.842
4 K. Räikkönen Ferrari + 14.422
5 H. Kovalainen Renault + 41.402
6 J. Trulli Toyota + 1:06.703
7 M. Webber Red Bull + 1:07.331
8 S. Vettel BMW + 1:07.783
9 G. Fisichella Renault + 1 ronde
10 A. Wurz Williams + 1 ronde
11 A. Davidson Super Aguri + 1 ronde
12 J. Button Honda + 1 ronde
13 S. Speed Scuderia Toro Rosso + 2 ronden
14 A. Sutil Spyker F1 + 2 ronden
15 C. Albers Spyker F1 + 3 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading