Kubica leidt dubbeloverwinning BMW Sauber!

Vorig jaar verliet Robert Kubica het circuit van Canada in een medische helikopter nadat hij zwaar crashte in de race. Vandaag was het circuit van Montreal de Pool wel goed gezind. Kubica pakte vandaag zijn allereerste overwinning in de Formule 1 voor teamgenoot Nick Heidfeld. Voor BMW Sauber is het ook de eerste overwinning, en ook meteen de eerste dubbeloverwinning. Kubica leidt nu ook het kampioenschap omdat Lewis Hamilton niet aan de finish kwam. David Coulthard maakte het podium voor Red Bull compleet.

De Grand-Prix van Canada begon onder de droge omstandigheden. Bij de start gaat het allemaal goed en behouden de meeste coureurs hun plekken. Rosberg kan Alonso passeren, in het middenveld is het Heidfeld die een plek verliest aan Barrichello. Na 3 ronden pakt Heidfeld deze plek terug.

Hamilton laat al snel zien zich goed te voelen op het circuit van Montreal. De Brit is razendsnel en heeft na 8 ronden al bijna 5 seconden voorsprong op Kubica. Achter Kubica is het Raikkonen die 9 seconden achterstand heeft op de leider. Op 13 seconden rijden Rosberg, Alonso en Massa.

Na 14 ronden is het Adrian Sutil die zijn auto met remproblemen langs de kant moet zetten. De auto staat op een ongelukkige plek en kan niet meteen worden verwijderd, dit betekent dat de safety-car naar buiten moet.

Zodra de pits open gaat duikt iedereen naar binnen. Bij het naar buiten gaan van de pits gaat het fout. Het stoplicht staat nog op rood omdat de safety-car de pits nog niet heeft gepasseerd. Kubica en Raikkonen stoppen voor het rode licht maar Hamilton ziet het rode licht te laat. De Brit knalt vol op Raikkonen waarna beide mannen uitvallen. Ook Rosberg let niet goed op en knalt op Hamilton. Rosberg moet met zijn Williams opnieuw de pits opzoeken om een nieuwe voorvleugel te halen.

Nadat de safety-car vertrekt is het Heidfeld die leidt voor Barrichello en Nakajima. Kubica ligt 20e, vlak voor Alonso. Beide mannen zijn de eerste die al gestopt zijn.

Heidfeld is veel sneller dan Barrichello en rijdt met meer dan 2 seconden weg bij de ervaren Barrichello. Piquet schiet ondertussen van de baan maar kan verder zonder schade.

In ronde 19 gaat Heidfeld naar binnen, het zal zijn enige stop worden. Barrichello leidt onder tussen, in ronde 26 komt de Honda coureur naar binnen. David Coulthard neemt de leiding over maar komt in ronde 27 al binnen. Glock neemt de leiding over.

Nadat beide Toyota’s naar binnen gaan pakt Kubica de leiding. Daar achter rijdt Heidfeld die Alonso in zijn staart heeft. Kubica krijgt over de boordradio te horen dat hij moet pushen om Heidfeld voor te blijven.

Heidfeld krijgt onder tussen te horen dat hij Alonso beter kan laten gaan als het blokken teveel tijd kost. Dat is echter niet nodig, 4 ronden later Alonso spint van de baan en valt uit.

Met nog 22 ronden te gaan is het Nakajima die Barrichello raakt waardoor hij zijn voorvleugel verliest. Vervolgens crasht hij in de pitsstraat en valt uit.

Kubica stopt en blijft voor Heidfeld. Daar achter rijdt Coulthard op 5 seconden achterstand.

Barrichello rijdt vierde maar wordt in de hairpin gepasseerd door Kovalainen en Massa. Massa pakt door een briljante actie beide coureurs en pakt de vierde plek. Vlak hierna spint Fisichella en duiken Massa en Kovalainen naar binnen.

Met nog 12 ronden te gaan maakt Barrichello en fout waardoor zowel Glock als Trulli hem passeren. Ook Massa profiteert.

In de laatste ronden van de race is het Glock die zich even verremt waardoor teamgenoot Trulli ook in de remmen moet. Massa profiteert en kan Trulli nog passeren waardoor hij als 5e finisht.

Kubica wint en pakt de allereerste zege en ook meteen de leiding in het kampioenschap. Heidfeld pakt kostbare punten terwijl David Coulthard met een derde plek meteen zijn eerste WK-punten van het seizoen haalt.

GP Canada, race
1 R. Kubica BMW 1:36:24.447
2 N. Heidfeld BMW + 16.495
3 D. Coulthard Red Bull + 23.352
4 T. Glock Toyota + 42.627
5 F. Massa Ferrari + 43.934
6 J. Trulli Toyota + 47.775
7 R. Barrichello Honda + 53.597
8 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 54.120
9 H. Kovalainen McLaren + 54.433
10 N. Rosberg Williams + 57.749
11 J. Button Honda + 1:17.540
12 M. Webber Red Bull + 1:21.229
13 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 ronde

Loading