Kwalificatie in Sepang niet anders

Richard Woods van de FIA heeft vandaag gereageerd op de geruchten dat het kwalificatiesysteem voor Sepang al gewijzigd zal worden. Volgens de FIA is er niet genoeg tijd om een beter systeem te bedenken in plaats voor het, in de praktijk, uiterst saaie systeem dat vorig jaar door de teams overeengekomen was.

“Het is gewoon te vroeg”, zegt Woods. “Vorig jaar was het publiek ook niet meteen enthousiast over de nieuwe kwalificatie, maar het werd één van de beste seizoenen van de Formule 1.”

Na de race in Melbourne was er volop kritiek op het nieuwe kwalificatiesysteem van twee sessies kort na elkaar. Michael Schumacher zei dat “de coureurs misschien moesten klagen. Het duurt zo lang, ik ben het er mee eens dat we té lang moeten wachten. Het wordt een lang seizoen zo.”

Het eerste deel van de kwalificatie staat vooral ter discussie. “Het is erg moeilijk om in de eerste sessie te pushen. Als je een foutje maakt en de auto crasht, moet je in de T-car de tweede kwalificatie en de wedstrijd rijden. Echter je verliest 10 plaatsen op de grid omdat de motor niet op tijd gewisseld kan worden. Het risico is dus te groot, en er zullen steeds meer coureurs zijn die het in de eerste sessie rustig aan gaan doen. Wat heeft het voor zin om hard te gaan rijden?” Aldus Juan Pablo Montoya.

Ook de teambazen hebben nu al genoeg van het nieuwe systeem. Flavio Briatore: “Het was saai voor ons en voor het publiek. Het was te lang voor op de televisie en het sloeg nergens op. We moeten met de teambazen samenkomen en dit bespreken. Er kan snel iets gedaan worden als we het allemaal eens zijn, echter de dommen veranderen nooit van mening..”

Bernie Ecclestone zei tegen de BBC dat hij “liever naar het oude systeem van 12 ronden terug ging, dat zou veel spannender zijn.” Hij voegde er nog aan toe dat om de verkeerde redenen van het oude systeem afgestapt is. “Het is geschrapt omdat de kleinere teams vonden dat ze niet genoeg in beeld kwamen omdat de regie zich altijd concentreerde op de snelle auto’s, niet omdat het nieuwe systeem spannender zou zijn.”

Iedereen is het er dus over eens dat het kwalificatie format veranderd moet worden. Hoe en wanneer dit zal gebeuren is afhankelijk van de teams en de FIA.

Loading