Massa schenkt Alonso overwinning

Een teamorder van Ferrari heeft ervoor gezorgd dat niet Felipe Massa de Duitse Grand-Prix won maar Fernando Alonso. Sebastian Vettel eindigde als derde.

Start van de race
Voor het oog van 65.000 toeschouwers ging het complete veld van start.
Vettel die van pole mocht starten werd meteen bij de eerste bocht ingehaald door de ferrari’s van Alonso en Massa.
Liuzzi en sutil moesten twee keer achter elkaar binnen komen omdat na een lekke achterband van Liuzzi er niet goed gewisseld was. Sutil zou hoe dan ook binnen komen als hij geen plaatsen zou winnen met de start. Toen Liuzzi echter een lekke band kreeg en ook naar binnen moest, sloeg de verwarring toe bij het team en maakten zij een fout met de banden van de beide heren.

Pitstops
In ronde 13 is het Sebastian Vettel die zijn Red bull de pits in stuurd om te wisselen naar de harde band, één ronde later, ronde 14, zijn het Alonso en Webber die stoppen. Webber had overigens een zeer keurige pitstop in 3,8 seconden.
De top 3 is na een ronde of 16 nog steeds onveranderd. Alonso zet Massa onderdruk en probeerd langs zijn collega heen te komen. De bandenwissel heeft voor Massa duidelijk niet goed uitgepakt. Maar Alonso komt niet langs Massa heen omdat deze knap verdedigt en geconcentreerd zijn ronden blijft rijden.

Halverwege de race nog een inhaalactie van De la Rosa op Hulkenberg, en dan was er ook nog Adrian Sutil die een klein uitstapje maakte naar de grindbak.
Mark Webber krijgt van zijn team te horen dat hij rustig aan moet rijden in verband met het olieverbruik. Webber neemt daarom afstand van Button die voor hem was beland na de pitstops.

Massa vs. Alonso
Massa en Alonso verdwijnen ondertussen uit het zicht van de achtervolgers.
Maar dan iets heel opmerkelijks, in ronde 48 krijgt massa de volgende boodschap van het team: “Alonso is sneller dan jij , kun je bevestigen dat je dit hebt verstaan”. Vervolgens hield Massa in bij het uit accelereren en Alonso kon zijn auto voorbijsteken. Een verkapte teamorder dus. Op de persconferentie achteraf bleef massa erg vaag over de teamorder. Na de race zou het team een boete van $100.000,- krijgen.

Aan het eind van de race breekt de achterwielophanging af bij lucas di grassi. Einde oefening voor hem. Vlak daarna is het Kovolainen die zijn bolide stil zet. In de replay is te zien dat De la Rosa hem geraakt heeft bij een inhaalpoging. De la Rosa kan weer binnen komen voor een nieuwe voorvleugel.

Na 67 ronden is het dan uiteindelijk Fernando Alonso die als eerst over de meet komt. Goud met een zwart randje? Praat mee op ons forum!

Grand-Prix van Duitsland, race
1. Fernando Alonso Ferrari 1:27:38.844
2. Felipe Massa Ferrari +4.196
3. Sebastian Vettel Red Bull +5.121
4. Lewis Hamilton McLaren +26.896
5. Jenson Button McLaren +29.482
6. Mark Webber Red Bull +43.606
7. Robert Kubica Renault +1 Ronde
8. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
9. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
10. Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
11. Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
12. Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13. Nico Hulkenberg Williams +1 Ronde
14. Pedro de la Rosa Sauber +1 Ronde
15. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
16. Vitantonio Liuzzi Force India F1 +2 Ronden
17. Adrian Sutil Force India F1 +2 Ronden
18. Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
19. Bruno Senna HRT F1 Team +4 Ronden

Loading