Meer over ontslag van Christijan Albers

[photo1]Langzamerhand wordt duidelijk waarom en hoe Spyker Christijan Albers heeft ontslagen. Het heeft er alle schijn van dat Spyker behoefte had aan extra kapitaal en daarom in plaats van Christijan Albers een andere coureur heeft genomen met meer kapitaal.

Volgens de krant De Pers had Mingya European Resorts, de sponsor van Albers die volgens Spyker niet aan zijn betalingsverplichtingen voldeed, namelijk helemaal geen verplichtingen tegenover het Spyker team.

Aan het begin van het seizoen werd overeen gekomen dat Mingya European Resorts van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen, een van de persoonlijke sponsoren van Albers, het gat in de begroting van Spyker F1 zou vullen. Tegelijkertijd werd echter een sideletter ondertekend waarin stond dat Mingya European Resorts aan geen enkele verplichting zou moeten voldoen ten op zichten van Spyker als er geen nieuwe sponsor door het Nederlandse Formule 1 team zouden worden gevonden.

Spyker F1 vond na het ondertekenen van de side letter geen nieuwe sponsoren en dit betekend dat Mingya European Resorts geen enkele Euro aan Spyker hoeft te betalen.

Spyker kampte echter met een tekort aan kapitaal, achterstallige betalingen, en morrende aandeelhouders. Het Nederlandse team zag zich daarom genoodzaakt een coureur aan te nemen die meer zou betalen dan Albers. Hierdoor zou nieuw kapitaal beschikbaar komen en zou het team haar problemen voorlopig kunnen oplossen. Het enige probleem daarbij was dat Albers in principe niet kon worden ontslagen.

Als reden voor het ontslag van Albers werd het gat in de begroting, van 1,5 miljoen Euro, dat Mingya European Resorts zou ophoesten aangevoerd. Het bestaan van de sideletter werd hierbij geheim gehouden.

Een van de persoonlijke sponsoren van Albers, vastgoed ondernemer David Hart, liet meteen aan Spyker F1 weten garant te willen staan voor de 1,5 miljoen Euro. Christijan Albers zou het seizoen dan bij Spyker af kunnen maken.

[photo2]Spyker F1 reageerde niet op dit voorstel en ontsloeg Albers alsnog. Vervolgens nam Spyker F1 de Japanner Sakon Yamamoto aan. Yamamoto betaalde ongeveer 16 miljoen Euro voor het stoeltje, ruim meer dan Christijan Albers.

Opvallend is dat zowel Spyker als Albers nog steeds geen rechtzaak hebben aangespannen. Opvallend is daarbij dat zowel Christijan Albers als Mingya European Resorts al jaren en tot op heden nog steeds dezelfde advocaat hebben. Het heeft er dus alle schijn van dat er geen rechtzaak gaat komen omdat Mingya European Resorts volledig in haar recht staat.

Slachtoffer van de gehele zaak is Christijan Albers. De Nederlander kan nu werkloos toekijken en zijn persoonlijke sponsoren zitten met forse schadeposten.

BP Ultimate, een van de persoonlijke sponsoren van Albers, adverteerde in al haar tankstations voor een demonstratie van Christijan Albers in de Spyker op Zandvoort. Van deze demonstratie is nu geen spraken meer, het gevolg is een miljoenenschade voor Albers. Naast BP Ultimate zijn er meer sponsoren die forse schade hebben opgelopen.

Naast het werkloos toekijken heeft dus ook de merknaam van Christijan Albers en zijn carrière een fikse deuk opgelopen. Albers is momenteel met Spyker in onderhandeling over de financiële afwikkeling van zijn contract. Inmiddels zijn er vraagtekens gerezen over het geheim houden van de sideletter door Spyker, mogelijk gaat de vereniging van effectenbezitters een onderzoek aanvragen naar de gang van zaken bij Spyker.

Vooralsnog heeft Spyker door het ontslaan van Albers extra miljoenen Euro’s aangetrokken. Dat Christijan Albers daarvan slachtoffer is geworden lijkt het Nederlandse Formule 1 vooralsnog niet te deren.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading