Opnieuw dubbelzege voor BrawnGP

BrawnGP is na alle verbeteringen die teams meebrachten naar Barcelona nog altijd het te kloppen team. Jenson Button en Rubens Barrichello haalden vandaag opnieuw een dominant dubbelzege binnen. Mark Webber eindigde voor Red Bull op de derde plek.

Bij de start was het Rubens Barrichello die er als een haas vandoor ging. De Braziliaan pakte de leiding voor teamgenoot Button. Massa sloot als derde aan met Sebastian Vettel in zijn kielzog.

Daarachter ging het fout, in de 1e bocht was het Trulli die dwars ging waarna beide Scuderia Toro Rosso Sebastian Bourdais en Sebastian Buemi met Force India coureur Adrian Sutil hard met elkaar in aanraking kwamen. Alle vier de coureurs vielen uit.

Barrichello en Button sloegen al snel een gaatje naar de rest van het veld. Button liet daarbij aan zijn team weten dat Barrichello harder moest gaan.

Button drong echter niet aan, hij wist namelijk al iets wat wij nog niet wisten. Barrichello stond op een andere strategie en ging drie keer stoppen. Door de extra stop en het hoge tempo van Button was de strijd tussen de BrawnGP coureurs al gestreden.

Daarachter waren het Massa die nog altijd rond reed met Vettel in zijn kielzog. Dankzij zijn KERS-systeem, wat Red Bull niet heeft, kon Massa makkelijk verdedigen. Het was een opsteker dat Massa weer voorin mee kon doen, met Raikkonen ging het echter stukken minder. De Fin stond na 10 ronden al met aandrijvingsproblemen langs het circuit.

Raikkonen was niet de enige, McLaren coureur Heikki Kovalainen viel al na enkele ronden stil. Kovalainen blijft dit jaar weinig bespaard, steevast krijgt hij te maken met technische problemen.

Maar terug naar het gevecht om de derde plek. Verrasender wijze draait Mark Webber een erge sterke tweede stint waarna hij na de tweede serie pitstops voor Massa en Vettel terecht komt op plaats drie.

Duidelijk wordt dat Massa niet genoeg benzine bij heeft om de race uit te rijden, de Braziliaan moet vaart minderen. Zo veel zelfs dat hij Vettel moet laten gaan. In de laatste ronde is het ook nog thuisrijder Fernando Alonso die Massa voorbij steekt. Nick Heidfeld kan Massa wel nipt voorblijven.

Jenson Button wint dus opnieuw dominant en doet opnieuw zeer goede zaken voor de WK-stand. Over 2 weken vertrekken de teams naar Monaco, daar telt de vaste rangorde meestal niet. Button heeft alvast een groot voordeel, hij staat al stevig aan de leiding en mag zelfs al een beetje gaan denken aan een wereldtitel.

GP Spanje, race
1 J. Button Brawn GP 1:37:19.202
2 R. Barrichello Brawn GP + 13.056
3 M. Webber Red Bull + 13.924
4 S. Vettel Red Bull + 18.941
5 F. Alonso Renault + 43.166
6 F. Massa Ferrari + 50.827
7 N. Heidfeld BMW + 52.312
8 N. Rosberg Williams + 1:05.211
9 L. Hamilton McLaren + 1 ronde
10 T. Glock Toyota + 1 ronde(n)
11 R. Kubica BMW + 1 ronde
12 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde
13 K. Nakajima Williams + 1 ronde
14 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde

Loading