Renault voorwaardelijk geschorst, Briatore levenslang

Het Formule 1 team van Renault heeft een voorwaardelijke schorsing van twee jaar gekregen naar aanleiding van het zogenaamde ‘crash-gate’. Voormalig team manager Flavio Briatore werd levenslang geschorst.

Renault ontving de schorsing voor het opzettelijk laten crashen van Nelsinho Piquet tijdens de Grand Prix van Singapore vorig jaar, met het oog op een betere klassering voor stalgenoot Fernando Alonso.

Het team gaf het schandaal recentelijk toe, en Flavio Briatore verliet Renault om, naar eigen zeggen, het team “voor de ondergang te behoeden”.

De World Motor Sport Counsil in Parijs heeft nu besloten dat Renault niet onvoorwaardelijk geschorst zal worden, maar wel een voorwaardelijke schorsing van twee jaar op krijgt gelegd.

De raad voegde er aan toe dat een dergelijk incident eigenlijk een “permanente diskwalificatie” verdient, maar dat hier uiteindelijk niet voor werd gekozen wegens de duidelijke spijt van het bedrijf, en het vertrek van Briatore en directeur Pat Symonds.

Briatore zelf werd een stuk harder aangepakt. De Italiaan, 59, zal nooit meer binnen de autosport actief kunnen zijn. FIA heeft aangegeven niet van plan te zijn ooit nog een licentie uit te geven aan een coureur die samenwerkt met Briatore.

Dit betekent dat Briatore zijn management-bedrijf FFBB op zal moeten geven, wat directe gevolgen kan hebben voor klanten als Fernando Alonso, Heikki Kovalainen en Mark Webber.

FIA schorst Briatore niet alleen vanwege de ernst van de situatie, maar ook wegens het feit dat hij zijn schuld weigerde te erkennen.

Renault gaf aan de beslissing van de raad volledig de accepteren. President Bernard Rey bood de F1-gemeenschap tevens zijn excuses aan en verklaarde in de komende dagen met meer informatie te komen.

(JR)

Foto: Fernando Alonso, Flavio Briatore en Nelsinho Piquet