Sebastian Vettel wint in Abu Dhabi

Sebastian Vettel heeft de eerste Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Duitser reed zonder problemen naar de overwinning, nadat Lewis Hamilton met remproblemen uit was gevallen. Mark Webber wist de tweede plaats te pakken voor regerend wereldkampioen Jenson Button.

Bij de start was het Lewis Hamilton die vanaf pole de eerste bocht inging. Achter de Brit had Rubens Barrichello lichte contact met de bolide van Mark Webber. Hierdoor beschadigde de Braziliaan zijn voorvleugel die geen verdere gevolgen zou hebben. Beide heren konden zonder oponthoud verder. Red Bull-coureur Sebastian Vettel probeerde in de eerste ronde een paar keer de Mclaren van Lewis Hamilton aan te vallen, maar verder dan dat kwam het niet.

Toen de stops naderde was Vettel velen malen sneller dan Hamilton, en al snel zal duidelijk worden dat de McLaren remproblemen zal hebben. Na de eerste serie pitstops ging verloor Hamilton al de leiding aan Vettel en korte tijd later was een goed weekend voor de Brit voorbij. Op het moment dat Hamilton uitviel was het direct duidelijk dat Vettel de race zou gaan winnen.

Er gebeurde vrij weinig op het splinternieuwe circuit in Abu Dhabi al waren er links en recht mooie gevechten. Maar één coureur die echt indruk maakte was Kamui Kobayashi. De vervanger van Timo Glock liet zich al zien in Brazilië en ook in Abu Dhabi reed de Japanner met het mes tussen de tanden. In de GP2 was Kobayashi in geen velden te bekennen, maar lijkt in de Formule 1 zich helemaal thuis te voelen. Hij zal worden beloond met een zesde plaats, en wellicht een racestoeltje voor 2010.

Aan het eind werd het nog even spannend tussen Webber en Button. De regerend wereldkampioen begon opeens flink in te lopen op de Red Bull-coureur. In de laatste twee ronde moest Webber alles op alles zetten zijn tweede positie te behouden, hetgeen wat lukte. Maar het betekende het mooiste gevecht van de hele race.

Vettel vond het allemaal best en won zo de eerste en geslaagde race van Abu Dhabi. Hiermee heeft Vettel ook de tweede plaats van het kampioenschap veiliggesteld. Echter Vettel zijn teamgenoot Mark Webber gevolgd door Button. Barrichello wist de vierde plaats te pakken voor Heidfeld, Kobayashi, Trullie en Buemi.

Seizoen 2009 zit erop en we kunnen spreken van een welverend seizoen waar dromen in vervulling zijn gegaan. Want wie had begin dit jaar gedacht dat het kampioenschap tussen BrawnGP en Red Bull Racing zou gaan. Seizoen 2010 zal in het tweede weekend van Maart beginnen, in Bahrein.

Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi:
1. S. Vettel Red Bull Racing 1u34:03.
2. M. Webber Red Bull Racing + 17.857
3. J. Button Brawn GP + 18.467
4. R. Barrichello Brawn GP + 22.735
5. N. Heidfeld BMW Sauber + 26.253
6. K. Kobayashi Toyota + 28.343
7. J. Trulli Toyota + 34.366
8. S. Buemi Toro Rosso + 41.294
9. N. Rosberg Williams + 45.941
10. R. Kubica BMW Sauber + 48.180
11. H. Kovalainen McLaren + 52.798
12. K. Räikkönen Ferrari + 54.317
13. K. Nakajima Williams + 59.839
14. F. Alonso Renault + 1:09.687
15. V. Liuzzi Force India + 1:34.450
16. G. Fisichella Ferrari + 1 ronde
17. A. Sutil Force India + 1 ronde
18. R. Grosjean Renault + 1 ronde

Uitvallers:
19. L. Hamilton McLaren remproblemen 20
20. J. Alguersuari Toro Rosso geen benzine 18

(RvR)

Loading