STR bevestigd vooralsnog alleen Liuzzi :: Update

[photo1]Scuderia Toro Rosso heeft vandaag op het circuit van Barcelona een zogenaamde “press day” gehouden. Grote is nieuws is daarbij dat vooralsnog alleen Tonio Liuzzi door het tweede Red Bull team wordt bevestigd.

Teambaas Gerhard Berger wil niet veel over de coureurs kwijt, de Oostenrijker laat weten:
“Alles gaat goed met Tonio, hij zit in de wagen en hij zal rijden. Hij is ook onze coureur voor dit jaar. Met Scott Speed hebben we nog een aantal contractuele zaken te bespreken. We zullen daar later met elkaar over praten.”

[photo2]Het heeft er dus wel alle schijn van dat Scott Speed ook zijn tweede jaar in de Formule 1 met Scuderia Toro Rosso zal ingaan. Een officieel contract is er echter nog niet.

De nieuwe bolide van Scuderia Toro Rosso is vooralsnog niet aan de pers getoond. Wel wilde het team kwijt dat de bolide is ontworpen door Adrian Newey. Dit zou wel eens tegen het zere been van Williams en Spyker kunnen zijn. Newey ontwierp namelijk ook de bolide van moederbedrijf Red Bull. Het heeft er dus alle schijn van dat Scuderia Toro Rosso, zoals Spyker en Williams beweren, met een kopie van de Red Bull RB3 aan de start zal staan.

Volgens de concorde overeenkomst moet elk Formule 1 team zijn eigen bolide ontwerpen. Volgens Spyker en Williams dreigt Scuderia Toro Rosso dit niet te doen. Mocht Scuderia Toro Rosso in Australië aan de start staan met een kopie van de Red Bull RB3 dan zullen Williams en Spyker beide protest aantekenen tegen de deelname van de Italiaanse renstal.

Gerhard Berger reageert vooralsnog nuchter op de aantijgingen van Williams en Spyker.
“Het is niet dezelfde auto. Het is makkelijk om dat te zien. Het is niet alleen de motor, veel andere dingen zijn anders.”

“Er zijn meerdere manieren hoe je het concorde overeenkomst kan lezen en interpreteren. Ik heb respect voor de manier waarop Spyker en Williams het interpreteren. Maar wij hebben hier een andere kijk op.”

“We hebben alles zorgvuldig gecontroleerd voordat we besloten deze weg te bewandelen en we krijgen iedere keer weer van meerdere onafhankelijke partijen te horen dat we de reglementen hiermee niet overtreden.”

[photo3]Gerhard Berger probeert de concorde overeenkomst die alle teams ondertekend hebben waarschijnlijk te omzeilen. De rechten van de RB3 bolide zijn namelijk niet onder gebracht bij Red Bull maar bij een onafhankelijk bedrijf. Op deze manier denkt Scuderia Toro Rosso juridisch niet met een bolide van een ander team aan de start te komen.

Mocht Scuderia Toro Rosso echter met een auto op proppen komen die verdacht veel lijkt op de Red Bull RB3 dan zal de zaak vrijwel zeker een staartje krijgen.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Update
Later vanmiddag is Scuderia Toro Rosso toch met haar nieuwe bolide voor 2007 naar buiten gekomen. De nieuwe Scuderia Toro Rosso oogt als een kopie van de door Adrian Newey Red Bull RB3.

Enkel in hele kleine details, zoals de spiegels, wijkt de auto af van de RB3. Het lijkt nu vrijwel zeker te zijn dat de zaak een staartje zal krijgen.

Loading