Straf Michelin-teams pas 14 september bekend

De internationale automobielfederatie (FIA) zal op 14 september pas beslissen over mogelijke sancties tegen de teams die gebruik maken van Michelin banden. Deze zeven teams, McLaren, Williams, Renault, BAR, Sauber, Toyota en Red Bull Racing namen op last van de bandenfabrikant niet deel aan de Grote Prijs van de Verenigde Staten, omdat de banden het niet uit zouden houden op de Indianapolis Motor Speedway.

Van de vijf aanklachten werden er ‘slechts’ twee gegrond verklaard. Namelijk het niet in bezit hebben van veilige banden en het weigeren om de auto’s deel te laten nemen aan de Grand Prix.

FIA president Max Mosley liet vanmiddag tijdens de persconferentie doorschemeren dat de teams hoogstwaarschijnlijk een geldboete zullen krijgen. Diskwalificatie of puntenaftrek zouden niet tot de mogelijkheden behoren. “Het zou ongepast zijn om de teams behaalde punten te gaan ontnemen of om hen uit te sluiten voor een latere wedstrijd of wedstrijden. We kunnen wel een geldboete opleggen. Dat geld kunnen we gebruiken om de talrijke schadevergoedingen te financieren,” aldus Max Mosley.

Voor bandenfabrikant Michelin ziet het er minder rooskleurig uit. Als blijkt dat de banden te gevaarlijk zijn dan kunnen ze worden verbannen uit de Formule 1. De FIA heeft voor onderzoek Michelin gevraagd om de gegevens van de bandendefecten van de afgelopen twee jaar, om deze te onderzoeken. Het onderzoek zal worden uitgevoerd worden door een onafhankelijke organisatie. Het is dus niet de FIA die hier in beslist. Mochten de banden van Michelin te gevaarlijk worden bevonden, dan zal er vanaf volgend jaar maar één bandenleverancier zijn.

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading