Technologie als excuus !

Geld en technologie kunnen ze een overwinning garanderen op het circuit? In ieder geval, Velen denken dat de Formule 1-teams steeds meer halen uit hun faciliteiten.De technologie is steeds meer geavanceerd, maar minder effectief voor de coureur als die zijn raceinstincten wil gebruiken. Dit kan best wel eens het grote nadeel zijn van de moderne formule 1.

Ross Brawn, teambaas van Mercedes, gaf na de Grand Prix van Maleisië aan “De grote teams gebruiken teveel technologie en daardoor is er weinig ruimte voor gezond verstand en intuïtie”. Dit werd duidelijk tijdens de race in Australië. Op radio, Het Red Bull-team vertelde zijn coureurs dat er zware regen aankwam,dit had men gezien op de buienradar en werd voorspeld door de meteodienst waar Redbull een kontrakt mee heeft.Deze voorspelling zorgde voor het verlies van de overwinning.Jenson Button gebruikte zijn verstand en gokt op slicks, dit bracht hem de overwinning.staat bies met slicks te winnen van de race. Idem voor McLaren en Ferrari vooral tijdens de Q1 van de Maleisische GP vorige week. Gebaseerd op onjuiste gegevens. Mercedes heeft de schade weten te beperkenmet de coureurs op de 16e en 14e. Maar dit laat wel zien dat men niet alleen maar moet vertrouwen op de technologie.

Het verhaal zegt niet dat als Redbull deze gegevens niet had gebruikt en de gok van Button niet had gewerkt dat ze wel hadden gewonnen.Maar Ross Brawn geeft toe: “We hebben een les geleerd hier, omdat we dachten dat de technologie doorslaggevend was en we geen ruimte lieten voor de coureurs om zelf in te schatten wat de status van de baan is”.De weerradar was zo duidelijk dat er geen regen voor de rest van de sessie zou komen. Als we willen vertrouwen op de technologie dan zullen we de informatie anders moeten gaan gebruiken.

Het is nu zo dat als we de gegevens van de weerradar van grote invloed laten zijn op onze tactiek we bij een fout altijd naar de technologie zullen wijzen en als de beslissing en tactiek en voorspelling door de personen van het team worden gedaan denkt men altijd twee keer na en wil men niet blunderen.

Is er nog ruimte voor eigen initiatief?

De technologie wordt politiek. Het begin van het einde …

(DO)