Update: Schumacher bestraft en raakt pole kwijt

[photo1]De wedstrijdleiding heeft zojuist besloten om alle gereden tijden van Michael Schumacher te schrappen. Dit betekend dat de Duitser morgen naast zijn teamgenoot Felipe Massa vanaf de allerlaatste startrij de Grand Prix van Monaco zal aanvangen.

Schumacher die na afloop van de kwalificatie in de persconferentie beweerde onschuldig te zijn, lijkt nu vrijwel uitgesloten van een goede eindklassering. Dit omdat inhalen op het circuit van Monaco haast onmogelijk is. Voor Ferrari is het een extra teleurstelling nadat Felipe Massa tijdens zijn eerste kwalificatierun de muur in reed en geen tijd wist neer te zetten.

Nu Schumacher teruggezet is op de startopstelling zal Fernando Alonso morgen vanaf pole vertrekken met Mark Webber naast hem op de eerste startrij. Het complete veld zal ook een plaats opschuiven naar voren.

Update:
De wedstrijdleiding liet in een verklaring weten dat Michael Schumacher in hun ogen opzettelijk zijn wagen op de baan heeft gestopt in de laatste minuten van de kwalificatie, waardoor niemand anders meer een snellere tijd neer kon zetten. Deze beslissing werd genomen nadat zowel Schumacher als wat teamleden waaronder Ross Brawn ondervraagd werden. Ook werd allerlei bewijsmateriaal bestudeerd. Nog nooit deed de wedstrijdleiding er zo lang over om tot een besluit te komen.

“Nadat er een snelle tijd neergezet is in sector 1, heeft de coureur in sector twee wat tijd verloren en toen hij in bocht 18 aan kwam was zijn snelheid niet veel anders dat die van zijn voorgaande snelle ronden. Hij remde met zoveel kracht dat zijn voorwielen blokkeerden waardoor de coureur de wagen weer onder controle moest krijgen.”

“De coureur kon dit uiteindelijk doen zonder daarbij de vangrail te raken aan de buitenkant van bocht 18. De motor sloeg af met als resultaat dat de wagen een gedeelte van het circuit blokkeerde. Nadat alle relevante data bekeken was, konden de stewards geen verantwoorde reden vinden waarom de coureur remde op zo een buitensporige manier en met zo een ongewone druk, en hebben daaruit de beslissing genomen dat de coureur doelbewust zijn wagen stopte op het circuit in de laatste minuten van de kwalificatie, op het moment dat hijzelf de snelste rondetijd gereden had,” aldus de verklaring van de wedstrijdleiding.

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading