Verduidelijking omtrend het afsnijden

[photo1]De FIA heeft in Monza tijdens de rijdersbriefing duidelijkheid gegeven omtrend de regel voor het afsnijden van de chicane. Dat naar aanleiding van de controverse die onstond na de bestraffing van Lewis Hamilton in Spa-Francorchamps. De coureurs vroegen meer duidelijkheid rond deze regel, vermits de paddock verdeeld geraakte.

De coureurs moeten minstens één bocht wachten vooraleer ze opnieuw een inhaalmanoeuvre plaatsen, zo verteld racedirecteur Charlie Whiting. Zo ontstaat er geen meningsverschil over of de coureur al dan niet een voordeel heeft gehaald uit zijn afsnijden. Dat was wel het geval in België, toen Lewis Hamilton meteen de bocht nadien de leiding opnieuw overnam van Kimi Räikönen. Had hij een bocht gewacht, zo klinkt het, had hij in geen geval een straf gekregen. Nu kreeg de Engelsman 25 seconden straftijd omdat hij er volgens de stewards voordeel uit haalde.

Mark Webber, voorzitter van de GPDA (de organisatie van de coureurs), vond de uitklaring van de regel een hele opluchting. “Zo voorkomen we een soortgelijk probleem tijdens de volgende races,” verteld de Australiër. “We proberen nog een oplossing te vinden voor de tweede chicane waar je nog steeds gewoon rechtdoor kan rijden. Maar in het algemeen weten alle coureurs nu dat je niet terug een aanval mag plaatsen meteen na het afsnijden. Dat was voordien niet 100% duidelijk, nu wel.”