Vrede tussen FIA en FOTA

Er komt geen apart FOTA-kampioenschap. FIA-president Max Moseley heeft namelijk gemeld dat er een overeenkomst is gekomen tussen de FIA en de FOTA. Nu er ‘vrede’ is zal de FIA-president zich naar eigen zeggen niet herverkiesbaar stellen.

Het conflict tussen de FOTA en de FIA liep al een tijdje. Dit omdat er nieuwe reglementen kwamen en er een budgetplafond kwam, iets waar de FOTA het niet mee eens was. Het toppunt van dit conflict kwam vorige week, toen meldde de FOTA dat zij een eigen klasse zouden beginnen als de FIA niet met een goed voorstel kwam. Afgelopen dagen kwam er zelfs al een kalender vrij waar de circuits op stonden die de nieuwe klasse dan zou gaan bezoeken. Nu lijkt het erop dat er na een vergadering in het World Motor Sport Council een overeenkomst is gekomen en dat alle Formule 1 teams meedoen in het kampioenschap van volgend jaar.

“Er komt geen splitsing tussen de FIA en FOTA”, zei Moseley na afloop van de vergadering. “We hebben een overeenkomst bereikt over het budgetplafond waardoor er maar 1 Formule 1 Kampioenschap komt. Echter is het doel wel om binnen 2 jaar terug te gaan naar het uitgavenpatroon van begin jaren negentig”.

Ook was een van de afspraken tussen de FIA en de FOTA dat Max Moseley zich niet herverkiesbaar zou stellen als FIA-president. Dit terwijl hij de afgelopen dagen meldde dat hij niet op kon stappen vanwege het lopende conflict. “Nu er vrede is tussen de Formula One Team’s Association (FOTA) en de FIA stel ik mij niet herverkiesbaar.”

Ook Formule 1 baas Bernie Ecclestone heeft laten weten blij te zijn dat dit conflict over is. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze middag nog de officiële deelnemerslijst bekend worden gemaakt.