Vrijdag belangrijke FIA vergadering

Aanstaande vrijdag komen alle Formule 1 teams en de FIA bij elkaar om te vergaderen over de toekomst van de Formule 1. De FIA heeft een aantal voorstellen op papier gezet die de Formule 1 radicaal kunnen veranderen.

De FIA wil vooral de kosten naar beneden brengen zodat de huidige teams niet in de financiële problemen kunnen komen. De FIA probeert daarbij vooral de kosten voor de dure technologie te drukken. Het Zwitserse autosportorgaan zegt dat het niet kan verbieden dat teams 24 uur per dag in dure windtunnels werken, wel kan er een limiet aan de aërodynamische eigenschappen van de auto gesteld worden.

De FIA wil ook kosten besparen op de motoren. Men heeft hierbij voorstellen voor een limiet aan het aantal toeren dat een motor mag draaien, onderdelen die langer mee moeten gaan, en het verbieden van een reserveauto. Daarnaast wil men een maximum hoogte voor het salaris van coureurs en een maximumleeftijd voor test en reservecoureurs. Ook wil men limieten op het personeel en onderdelen dat een team naar de Grand-Prix mag meenemen.

Daarnaast wil de FIA ook standaardonderdelen invoeren zoals standaardtransmissies, elektronica, en aërodynamische componenten. Men wil de bandenwarmers zoals die nu gebruikt worden ook verbieden.

Waarschijnlijk gaan deze voorstellen weer voor een heleboel discussies zorgen. De kleine teams zien de nieuwe voorstellen het liefst zo snel mogelijk ingevoerd worden terwijl de grote teams niets van standaardonderdelen willen weten. De voorsprong die de grote teams hierbij hebben op andere teams wordt hierbij deels tenietgedaan, daarnaast wordt al het geld dat in de ontwikkeling van deze onderdelen is gestoken tenietgedaan.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading