Wat gaan de derde coureurs doen?

[photo1]Het heeft er alle schijn van dat de derde coureurs van de diverse Formule 1 teams volgend jaar opnieuw moeten toekijken als de Grand-Prix verreden worden. De positie als derde coureur wordt gezien als opstap naar een racestoeltje maar lijkt toch niet zo’n goed opstap te zijn als verwacht.

Een goed voorbeeld daarvan is Ferrari. Ferrari heeft Marc Gene en Luca Badoer in dienst maar kiest er toch voor de Braziliaan Massa aan te trekken. Massa heeft veel minder Formule 1 ervaring dan Gene en Badoer en kent het team en de auto van Ferrari ook minder goed. Bij McLaren hetzelfde verhaal, Ron Dennis koos er vorig jaar voor om Juan Pablo Montoya voor veel geld te halen terwijl hij derde coureurs De La Rosa en Wurz passeerde.

Ook nu lijkt er niet veel te veranderen. Bij B.A.R lijkt Anthony Davidson te worden gepasseerd voor Rubens Barrichello en Toyota Ricardo Zonta is ook geen serieuze kandidaat voor een racestoeltje.

Het is opvallend te noemen dat de teams voor andere coureur kiezen dan hun huidige testcoureurs. De testcoureur van de topteams hebben alleen 20.000 testkilometers of meer gemaakt. De enige derde rijder wel de overstap maakte naar een racestoeltje is Robert Doornbos. De Nederlander kon echter ook alleen instappen bij Minardi waar sponsorgeld een zeer grote rol speelt.

Het lijkt er dus op dat testcoureur in de Formule 1 zijn een kwestie van hard werken is. Hard werken als de racecoureurs rusten en toekijken als de races worden verreden.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading