Yuki Tsunoda: “De strijd met mijn emoties vergt enorm veel energie”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Dat Yuki Tsunoda vaak een heethoofd in de wagen is werd in zijn F1-carrière tot dusver al meermaals duidelijk. Voor de kleine Japanner is het een werkpuntje, dat beseft hij ook zelf, maar het is wel iets waarin hij aan het groeien is.

Die emoties onder controle krijgen zal zeker naar de toekomst belangrijk zijn want als hij kans wil maken op een racezitje bij Red Bull Racing zal hij niet alleen sterk moeten presteren en veel wk-punten behalen maar ook zijn emoties onder controle houden.

“Hopelijk zullen ze het in overweging nemen,” vertelt Tsunoda volgens ‘The Race’ over zijn eventuele kans op promotie van RB naar Red Bull Racing in de toekomst. “Tegelijkertijd doe ik zoveel als ik kan om mijn performance te tonen, zelfs naar andere teams. Ik wil gewoon mijn waarde als rijder vergroten en bewijzen dat ik kan vechten.”

“Ik weet niet wat er bij Red Bull gebeurt, maar hopelijk zullen ze het ernstig in overweging nemen.”

Yuki Tsunoda staat echter ook bekend voor zijn verbale uithalen terwijl hij in de wagen zit, vooral tijdens de races. Om aanspraak te maken op een racezitje bij Red Bull Racing zal Tsunoda zeker en vast zijn stress en frustraties achter het stuur onder controle moeten krijgen, dat beseft hij ook zelf.

“Het is iets dat ik moet verbeteren,” aldus Tsunoda. “Ik werk er dan ook aan. En ja, ik zal tonen dat ik verbeter. Ik moet meer dan twee stappen vooruit zetten, niet gewoon één stap vooruit. Ik heb er vertrouwen in dat ik dat zal kunnen bewijzen.”

“Het is vervolgens aan Red Bull om te bepalen of ze mij willen of niet. Ik focus me echter vooral op zelfcontrole. Los daarvan heb ik redelijk veel vertrouwen. Ik probeer er het beste van te maken en ik wil gewoon blijven verbeteren.”

Tsunoda heeft naar eigen zeggen al vooruitgang te boeken door emotioneel niet zo hard te reageren tijdens de races. Een voorbeeld daarvan was naar eigen zeggen de race in Saoedi-Arabië waar hij niet al te fel reageerde op de ‘spelletjes’ van Kevin Magnussen.

“Het was niet eenvoudig, in mijn helm, ik beet op mijn tong,” aldus Tsunoda die laat verstaan dat het soms veel energie vraagt.

“Ik wist het niet (dat de radio niet gebruiken), dat het zoveel energie wegnam. Meer dan wat ik gebruik voor mijn nek of de G-krachten, om mijn stress onder controle te houden.”

“Ik ben er zeker van dat het nog tijd zal vergen om eraan te wennen. Maar op zijn minst voor de eerste keer, ik heb het bereikt en ik ben er zeker van dat het me ook in de toekomst zal lukken.”