Vettel en Webber pakken 1-2 overwinning voor Red Bull

Sebastian Vettel heeft in China de eerste Grand-Prix overwinning voor Red Bull gepakt. In een regenrace maakte teamgenoot Mark Webber het feest compleet door ook de tweede plaats te pakken. Jenson Button eindigde voor BrawnGP als derde.

Alle bedachte strategieen ten spijt, deze konden vanmorgen in de prullenmand. Net zoals in Maleisie kwam ook in China de regen uit de lucht. Deze regen zorgde er zelfs voor dat die raceleiding besloot de race van achter de safety car te laten starten.

Na 9 ronden werd het veld los gelaten, Alonso had toen al zijn eerste pitstop gemaakt. Al vrij snel werd duidelijk dat Red Bull razendsnel was in de regen, Vettel zette de ene na de andere razendsnelle rondetijd neer.

Daar achter waren het de BrawnGP coureurs die het tempo wel enigzins konden volgen. Jarno Trulli zakte door het ijs, de Italiaan werd door de ene na de andere coureur gepasseerd. Iets was Toro Rosso debutant Sebastian Buemi niet over kwam, hij kwam juist naar voren stomen.

Trulli’s race kwam tot een eind toen Robert Kubica zijn BMW Sauber in de Toyota boorde. Kubica kon wonderwel na een pitstop door rijden. De Pool, die dit weekend toch al niet in het stuk voor kwam, kon echter niet meer voor de WK-punten gaan.

Door de brokstukken van Kubica en Trulli kwam de safety-car opnieuw even het circuit op. Diverse coureurs gingen naar binnen om banden en benzine te halen. Ondertussen zette de regen gewoon door en ontstonden op sommige plaatsen op het circuit zelfs kleine stroompjes.

Achter de safety-car viel Felipe Massa uit, zijn Ferrari verloor plotseling alle snelheid. Voor de Braziliaan, vorig jaar nog tot de laatste seconden strijdend voor de wereldtitel, heeft dit seizoen nog geen enkel punt gescoord.

Niet lang daarna was het Sebastian Buemi die bijna een voor een drama voor Red Bull zorgde. Rijdend voor het zusterteam van Red Bull kwam de Zwitser achter de safety-car in aanraking met raceleider Sebastian Vettel. Buemi had alle geluk van de wereld dat de auto van Vettel ongeschonden bleef en de Toro Rosso slechts voor een nieuwe neus naar de pitsstraat moest.

Vettel reed na de safety-car situatie opnieuw weg bij de rest van het veld. Webber had ondertussen een plekje verloren aan Jenson Button. Webber passeerde Button al snel maar niet snel daarna schoot de Australier even van het circuit, met als gevolg dat Button opnieuw voorbij kwam. Webber zette echter al weer snel op orde zaken toen hij Button opnieuw voorbij stook.

Achter het drietal maakt Adrian Sutil indruk, hij reed foutloos in de Force India F1 en liet de gevestigde orde achter zich. Terwijl teamgenoot Giancarlo Fisichella achteraan bungelde reed Sutil op de 6e plek met Hamilton, Heidfeld, en Glock in zijn nek. Met nog enkele ronden te gaan schoot Sutil echter hard van het circuit de bandenmuur in, einde race, en opnieuw mogen Sutil en Force India nog op hun eerste punten wachten.

Button moest nog stoppen, waardoor Red Bull naar een mooie dubbelzege kon rijden. Daar achter was het Button die derde werd. Kovalainen, Hamilton, Glock, en Buemi maakten de top 8 compleet.

Daarbij mogen we nog vermeldden dat coureurs zoals Lewis Hamilton, en Fernando Alonso diverse malen spinden. Nelson Piquet, en Kazuki Nakajima maakten er helemaal een potje van, zij hadden de snelheid niet en schoten diverse malen van het circuit.

GP China, race
1 S. Vettel Red Bull 1:57:43.485
2 M. Webber Red Bull + 10.970
3 J. Button Brawn GP + 44.975
4 R. Barrichello Brawn GP + 1:03.704
5 H. Kovalainen McLaren + 1:05.102
6 L. Hamilton McLaren + 1:11.866
7 T. Glock Toyota + 1:14.476
8 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1:16.439
9 F. Alonso Renault + 1:24.309
10 K. Räikkönen Ferrari + 1:31.750
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1:34.156
12 N. Heidfeld BMW + 1:35.834
13 R. Kubica BMW + 1:46.853
14 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde(n)
15 N. Rosberg Williams + 1 ronde(n)
16 N. Piquet jr. Renault + 2 ronde(n)

Loading