Barrichello en Button pakken dubbel voor BrawnGP

Het heeft even geduurd maar BrawnGP is terug, het team behaalde vandaag een mooie dubbeloverwinning op het circuit van Monza. Rubens Barrichello bleef teamgenoot Jenson Button voor terwijl Lewis Hamilton door een crash een derde plaats weg gooide. Kimi Raikkonen eindigde nu, met Adrian Sutil in zijn kielzog, als derde.

De strategie van de toppers, dat was de grote vraag voor de start. Wie moest er eenmaal naar binnen en wie tweemaal? Voor Lewis Hamilton verliep de start volgens plan, hij behield de leiding. Daar achter was het Raikkonen die Sutil passeerde.

Grootste verliezer in de eerste ronde? Mark Webber, hij werd aangetikt door Robert Kubica en ziet daarmee zijn kans op het wereldkampioenschap verkleinen. Kubica reed even rond met een beschadigde voorvleugel maar viel later ook uit.

Ondertussen valt Kovalainen terug en rijdt de top, met Barrichello en Button op de 4e en 5e plek rest bij de weg van het veld. Liuzzi leek ook even te kunnen aanhaken maar hij moest uitvallen met technische problemen.

Al snel werd duidelijk dat Barrichello en Button slechts eenmaal gingen stoppen terwijl de rest voor een twee pitstops ging. Beide BrawnGP-coureurs jaagden elkaar op waardoor hun rondetijden uitstekend waren.

Hamilton leek nog even bij Button te kunnen gaan aanhaken. In de allerlaatste ronde was het Hamilton die bij uitkomen van de Lesmo-bocht te wijdt ging en vervolgens vol in de vangrail knalde. Weg podiumplaats en einde race omdat de safety-car naar buiten kwam.

Raikkonen wist Adrian Sutil de hele race nipt voor te blijven. Sutil was soms zichtbaar sneller maar het gebrek aan KERS speelde de Duitser parten.

Sebastian Vettel werd 8e en pakte daarmee het laatste WK-punt. Het kampioenschap lijken Vettel en Webber nu echter te kunnen vergeten, dat zal zeer waarschijnlijk naar Jenson Button of teamgenoot Rubens Barrichello gaan.

Barrichello zal wel wat hulp nodig hebben want met 4 Grand-Prix te gaan zal Button aan 2e plaatsen genoeg hebben.

De Formule 1 zal Europa nu verlaten en afreizen naar Singapore waar de volgende Grand-Prix op het stratencircuit van de miljoenenstad zal plaats vinden.

GP Italie, race
1 R. Barrichello Brawn GP 1:00:.000
2 J. Button Brawn GP + 2.866
3 K. Räikkönen Ferrari + 30.664
4 A. Sutil Force India F1 + 31.131
5 F. Alonso Renault + 59.182
6 H. Kovalainen McLaren + 1:00.693
7 N. Heidfeld BMW + 1:02.412
8 S. Vettel Red Bull + 1:05.407
9 G. Fisichella Ferrari + 1:06.856
10 K. Nakajima Williams + 2:42.163
11 T. Glock Toyota + 2:43.925
12 L. Hamilton McLaren + 1 ronde(n)
13 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde(n)
14 J. Trulli Toyota + 1 ronde
15 R. Grosjean Renault + 1 ronde
16 N. Rosberg Williams + 2 ronden

PG

Loading