Button wint gestaakte race!

Jenson Button heeft ook de Grand Prix van Maleisie gewonnen. De race werd na 33 ronden stil gelegd door een heftige regenbui. Timo Glock finished als tweede, Nick Heidfeld als derde. Omdat er minder dan 75% van de race is afgelegd worden er halve punten toegekend, dit gebeurde voor het laatst in 1991.

De vrees was er de hele week al, het rijden in de stortbuien. Vrijdag en zaterdag ging het goed, de stortbuien kwamen pas na de trainingen. Vanochtend werd de GP2-race al in natte omstandigheden gereden en nu was het de beurt aan de Formule 1, en hoe!

Bij de start was het donker maar van regen was nog geen spraken. Het was Nico Rosberg die bi de start als een raket weg schoot en de leiding in handen nam. Trulli pakte de tweede plek voor Fernando Alonso en Jenson Button.

Button kwam slecht weg maar kon al snel Alonso voorbij steken. Rosberg kon vervolgens langzaam weg rijden en vond Button vond de aansluiting bij Trulli. Samen reden de 3 weg van de rest van het veld.

Heikki Kovalainen viel net zoals in Melbourne uit in de 1e ronde, de Fin spinde van de baan.

Ondertussen bleef de regen dreigen. Kimi Raikkonen kwam al eerste naar binnen voor regenbanden terwijl er nog geen spatje was gevallen. De Fin reed vier ronden lang rond toen de regen kwam. En dat was te laat, juist toen de regen er was waren de regenbanden volledig versleten.

Iedereen kwam meteen naar binnen voor regenbanden, alleen Timo Glock monteerde intermediates. Een goede keus, de Duitser was verreweg de snelste en begon aan een opmars.

Toen de rest van het veld de tijden van Glock zag besloten ook zij opnieuw te stoppen voor intermediates. Vervolgens werden de hemelpoorten geopend en kwam het water pas echt. Het gevolg? Weer iedereen kon naar binnen om regenbanden te monteren.

Rijden werd onmogelijk, rondetijden van 5 (!) minuten. Waarschijnlijk was met met een boot sneller rond dan met een Formule 1 – bolide. De safety-car kwam en alle auto’s werden op het rechte stuk gezet, de race kreeg code rood.

Sebastian Vettel spinde vlak voor het einde nog van de baan. De Duitser was dan toe erg snel en leek op weg naar punten.

Na lang wachten besloot men de race te stoppen waarna iedereen halve punten kreeg toegekend.

Nu de race is gestopt wordt de uitslag aangehouden zoals die 2 ronden voor het einde was. Voor Jenson Button betekent dit opnieuw een overwinning. De BrawnGP coureur heeft het verdiend, ondanks testkilometers in de regen stond hij ook hier zijn mannetje.

Heidfeld en Glock waren slim met de pitstops terwijl Trulli ook vandaag erg snel was.

En de verliezers? Nico Rosberg zal balen, hij leidde de race enkele ronden was erg snel. Hij werd weliswaar 7e maar hij had beter gekund.

En Ferrari en McLaren natuurlijk. Ferrari blijft weer puntloos terwijl Hamilton nog een 7e plek pakt. Vooral bij Ferrari moet men eens gaan kijken naar de organisatie, de bekende Italiaanse paniek brak vandaag weer eens uit.

De volgende Grand-Prix is over 2 weken in China. Voor die tijd komt de FIA met een uitspraak over het protest tegen de diffusers van BrawnGP, Toyota, en Williams. En mogelijk zien we in Shanghai al andere teams met deze diffusers…

GP Maleisie, race
1 J. Button Brawn GP 1:10:59.092
2 N. Heidfeld BMW + 22.700
3 T. Glock Toyota + 23.500
4 J. Trulli Toyota + 46.100
5 R. Barrichello Brawn GP + 47.300
6 M. Webber Red Bull + 52.300
7 L. Hamilton McLaren + 1:00.700
8 N. Rosberg Williams + 1:11.500
9 F. Massa Ferrari + 1:16.900
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
11 F. Alonso Renault + 1 ronde
12 K. Nakajima Williams + 1 ronde
13 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde
14 K. Räikkönen Ferrari + 1 ronde
15 S. Vettel Red Bull + 1 ronde
16 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
17 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
18 G. Fisichella Force India F1 + 1 ronde

Loading