Fabio Carbone wint Marlboro Masters

De 21-jarige Braziliaanse coureur Fabio Carbone heeft de Marlboro Masters of Formula 3-race op het Circuit Park Zandvoort gewonnen. De coureur van het Engelse Fortec-raceteam was met zijn Dallara-Renault oppermachtig. De Fransman Olivier Pla eindigde als tweede, zijn landgenoot Tristan Gommendy pakte de laatste plaats op het podium. Jeroen Bleekemolen werd twaalfde en beste Nederlander. Het Marlboro Masters-weekend werd bezocht door zestigduizend toeschouwers.

Fabio Carbone domineerde de 25 ronden tellende race van start tot finish. Op het moment dat de startlichten op groen gingen was hij uitstekend weg. In de eerste fase van de race bouwde hij een voorsprong op waarna hij de wedstrijd kon domineren. De Fransman Olivier Pla reed de hele race op de tweede plek. De strijd om de derde plaats ging tussen Tristan Gommendy, net als Pla coureur van het Franse ASM-team, en de Fin Heikki Kovalainen, teamgenoot van Carbone. In de slotfase wist Gommendy de Fin van zich af te schudden.

Door zijn sterke optreden pakte Fabio Carbone niet alleen zijn allereerste Formule 3-zege maar werd hij de eerste Braziliaan die de prestigieuze Marlboro Masters wist te winnen. “Ik ben onvoorstelbaar blij”, jubelde Carbone na afloop. “Het was niet gemakkelijk maar omdat mijn auto goed was, de banden geen problemen gaven en mijn team keihard heeft gewerkt is het gelukt.” Carbone liet weten dat de Masters-titel voor hem een belangrijke opstap is naar een mooie carrière. “Net als de andere Brazilianen die hier hebben gereden, zoals Rubens Barrichello, wil ik verder. Vorig jaar won Takuma Sato de Marlboro Masters en hij rijdt dit jaar Formule 1. Dat wil ik volgend jaar ook wel!”

[photo1]De hoop op Nederlands succes werd al in de opwarmronde de grond in geboord. Stefan de Groot, die de race zou starten als zevende, reed tegen de achterkant van de wagen van Robert Doornbos, die als zesde zou beginnen. Een zeer teleurgestelde De Groot. “Ik was bezig met het opwarmen van mijn achterbanden en raakte per ongeluk Robert, die zijn remmen aan het testen was.” De Groot moest de pits in om zijn voorvleugel te laten vervangen en een aantal kleine reparaties te laten verrichtten. Hij kon de race daarna vervolgen maar was uiteraard volstrekt kansloos. Zeker toen in de zestiende ronde zijn wagen te kampen kreeg met een motorisch probleem en hij zijn auto langs de kant moest zetten.” Robert Doornbos moest na de aanvaring met De Groot terug uitstappen toen bleek dat zijn auto niet kon worden gerepareerd. Hij was woedend. “Ik had voor het podium willen gaan!Volgend jaar kom ik terug, ik wil de Masters absoluut winnen!”

Door de vroege uitval van Doornbos kon eerste reserve Jaap van Lagen toch aan de race deelnemen. De coureur van Van Amersfoort Racing stond opgesteld aan het einde van de pitstraat. “Mijn team schreeuwde over de radio dat ik gas moest geven. Op het moment dat ik op de baan kwam was de rest van het veld al vertrokken. Toch kon ik in de loop van de wedstrijd een aantal coureurs uitremmen en was mijn beste ronde nog maar een seconde langzamer dan die van de snelste coureur.” Van Lagen eindigde als 27e. Jeroen Bleekemolen werd dankzij de twaalfde plek de beste Nederlander. “Ik had een superstart. Over de race mag ik niet ontevreden zijn. Op een evenement als dit moet alles kloppen. Dat was bij mij dit weekend niet altijd het geval, daarom zat er niet meer in.” Ross Zwolsman finishte als 21e. “Ik heb dit weekend veel geleerd en daarvoor was ik gekomen.”

Uitslag Marlboro Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, 11 augustus 2002

1.Fabio Carbone Dallara-Renault
2. Oliver Pla Dallara-Renault + 1.596
3. Tristan Gommendy Dallara-Renault + 1.951
12. Jeroen Bleekemolen Dallara-Honda + 24.836
21. Ross Zwolsman Dallara-Honda + 49.602
27. Jaap van Lagen Dallara-Opel + 1:16.933

Snelste ronde: Bruce Jouanny (F),Dallara-Honda, 1:34.533 (164.019 km/uur)

Loading