FIA eist uitsluiting B.A.R van Formule 1

[photo1]De Internationale Automobiel Federatie heeft voor het FIA hooggerechtshof in Parijs geëist dat B.A.R voor het wereldkampioenschap Formule 1 van 2005 wordt uitgesloten, daarnaast wil de FIA dat het team tenminste een boete krijgt van 1 miljoen Euro. De zaak wordt vandaag en morgen behandeld, morgen wordt uitspraak verwacht.

De FIA heeft sterke aanwijzingen dat B.A.R gefraudeerd heeft. Het team van Jenson Button en Takuma Sato zou een extra benzinetank in de auto hebben aangebracht, hiermee zou het team langer door kunnen rijden bij pitstops en zou het meer benzine mee kunnen nemen zodat de auto lichter zou zijn dan de door de FIA gestelde gewichtslimiet. De FIA heeft vandaag al haar bewijs aan het FIA hooggerechtshof overhandigd.

B.A.R en Honda verwachten onschuldig te zijn en zeggen enkel verrast te zijn door de hele zaak. De zaak kwam aan het licht nadat twee oud-teamleden van B.A.R de FIA tipten. Toen Jenson Button tijdens de Grand-Prix van San Marino wel erg lang door kon rijden zonder een pitstop te maken besloot de FIA de zaak nader te onderzoeken. Na de race bleek de auto van Button aan alle eisen te voldoen, toen echter alle benzine uit de auto werd gehaald door B.A.R bleek de auto plotseling te licht te zijn.

Mocht B.A.R worden uitgesloten dan zal dit grote gevolgen hebben voor het team en de Formule 1. In de concorde overeenkomst van de Formule 1 staat dat er minimaal twintig auto’s aan de start moeten komen, anders zijn de andere Formule 1 teams verplicht drie auto’s in te schrijven.

Daarnaast wordt verwacht dat er een aantal sponsoren van B.A.R zullen opstappen als het team heeft gefraudeerd. Sponsoren willen namelijk niet met illegale activiteiten in verband gebracht worden. De toekomst van B.A.R zou door een uitsluiting wel eens in gevaar kunnen komen.

De laatste keer dat de FIA een team uitsloot vanwege fraude was in 1985, het Tyrell team fraudeerde toen ook met gewicht. Tyrell kwam deze klap nooit meer helemaal te boven.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading