FIA stelt radicale veranderingen voor

De FIA heeft radicale veranderingen voorgesteld die de Formule 1 in 2008 grondig zullen veranderen. Eind 2007 heeft de FIA de mogelijkheid om de Formule 1 reglementen zelf aan te passen omdat de overeenkomsten met de teams dan aflopen.

De FIA wil de Formule 1 vooral goedkoper maken omdat de afgelopen drie jaar twee teams (Arrows, en Prost red.) failliet gingen en een autofabrikant (Ford) de Formule 1 verliet. Om de Formule 1 goedkoper te maken wil de FIA af van de dure versnellingsbakken. De FIA wil dat de teams in 2008 gebruik gaan maken van deze niet-elektronische versnellingsbak.

Daarnaast wil de FIA de teams ook van een standaard motormanagementsysteem voorzien om elektronische hulpmiddelen zoals traction-control uit te bannen. Daarnaast moet de downforce van de bolides met 10% worden teruggebracht en worden de bolides breder, volgens de FIA moet dit het inhalen bevorderen.

Ook zullen de teams nog maar maximaal 30.000 kilometer per jaar mogen testen. Om nieuwe teams ook een kans te geven moet het ook mogelijk worden om een compleet chassis van een ander team te kopen.

In augustus zal de FIA beginnen met het opstellen van het definitieve reglement. Tot die tijd mogen teams ook zelf voorstellen doen die door de FIA kritisch zullen worden bekeken en mogelijk worden bekeken waarna ze mogelijk worden opgenomen in het reglement.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading