Cosworth komt met unieke motor

[photo1]De motorenleverancier Cosworth wil komend weekend in Brazilië op een unieke manier afscheid nemen van de Formule 1. Het bedrijf dat sinds 1959 actief is in de Formule 1 wil de Williams van Mark Webber van een motor voorzien die de gehele race meer dan 20.000 toeren per minuut kan maken.

In de Formule 1 is het nog geen enkele motorenfabrikant gelukt om een gehele race met meer dan 20.000 toeren per minuut te rijden. Cosworth rijdt in de kwalificaties al het gehele seizoen met dit toerental, in de races gebeurde dit meestal gedurende 1/3 deel.

Voor volgend jaar heeft de FIA een limiet gesteld aan het toerental. De limiet op het toerental is vast gesteld op 19.000 toeren per minuut en daarom zou Cosworth dus een langdurig en unieke record kunnen vestigen.

De Grand-Prix van Brazilië is het laatste van het seizoen en daarom hoeft de Cosworth motor aankomend weekend slechts één in plaats van twee Grand-Prix mee te gaan, daarom kan meer risico worden genomen. De Engelse motorenbouwer is ervan overtuigd dat aankomend weekend niemand anders de prestatie kan evenaren.

Williams gaat volgend jaar gebruik maken van Toyota motoren. Ondanks het hoge toerental was Williams niet tevreden over Cosworth. De Cosworth motor bleek niet krachtig genoeg en ging ook regelmatig in rook op.

[photo2]Voor Webber is het te hopen dat hij een zeer teleurstellend seizoen goed kan afsluiten. De Australiër lege dit seizoen de minste kilometers af van alle Formule 1 coureurs die tijdens alle Grand-Prix in actie kwamen. Webber maakte zelf een aantal fouten maar kampte ook zeer veel met mechanische pech. Webber die naar Red-Bull zal vertrekken staat momenteel als 14e in de WK-stand met 6 WK-punten.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading