Formule 1 neemt afscheid van Suzuka

[photo1]Vanmorgen is de voorlopig laatste Formule 1 race op Suzuka verreden. Volgend jaar wordt de GP van Japan verreden op de Fuji Speedway. Fuji is eigendom van Toyota. Suzuka is daarentegen eigendom van Honda. De Formule 1 verlaat één van de mooiste circuits op de kalender met pijn in het hart.

“Dit is een geweldig circuit. Ik hou van het rijden hier” Michael Schumacher. “Ik ben erg bedroefd dat we hier niet meer terugkomen. Het voelt als een thuisrace voor me.” Jenson Button. Maar niet iedereen is bedroefd om het afscheid van het unieke circuit. Ron Dennis van Mclaren had niet veel goede woorden over voor het circuit “Voor mij is dit geen circuit wat verbeterd is in alle tijd dat we hier kwamen. De hotelkamers stinken. Het is gewoon alsof er maandenlang niemand in de hotels kwamen. Als je iets wilt vasthouden moet je er wel aan werken. Ze hadden gewoon meer moeten doen aan de faciliteiten.”

Suzuka heeft een unieke layout. Het circuit lijkt op een uitgestrekte 8 die door de heuvels en om de rivieren is gelegd. Het reuzenrad is al jaren blikvanger van het circuit. In 1987 werd de 1e Grote Prijs van Japan gehouden op Suzuka. Dit jaar bezochten 150 000 mensen de race die werd gewonnen door Fernando Alonso.

In de loop der jaren hebben we op Suzuka prachtige acties gezien en veel wereldtitels werden er uitgevochten. Senna en Prost ramden elkaar er van de baan en we zagen Michael Schumacher er voor het eerst een titel pakken in een Ferrari.

Een lijstje met duels die werden uitgevochten op Suzuka in de laatste 10 jaar.
Schumacher – Raikkonen (2003)
Schumacher – Hakkinen (2000)
Hakkinen – Irvine (1999)
Hakkinen – Schumacher (1998)
Hill – Villeneuve (1996)

Edwin Scholten
F1News.nl

Loading