GP Duitsland: Alonso profiteert van pech Raikkonen

[photo1]Fernando Alonso heeft zojuist de Grote Prijs van Duitsland gewonnen. Hij bleef na 67 ronden op de Hockenheimring Juan Pablo Montoya en Jenson Button voor. Voor de Spanjaard is dit de zesde overwinning van het seizoen, en verstevigd hiermee de leiding in het kampioenschap.

Voor de Nederlanders is dit een historische Grand Prix omdat voor het eerst sinds 1962 is dat er twee Nederlanders deelnemen aan een Grand Prix.

Bij de opwarmronde is het een Jordan die met een enorme rookpluim wegrijdt. Doornbos komt wat moeilijk weg, en het team verteld hem dat hij zelf moet starten, omdat ze het startsysteem niet helemaal vertrouwen.

De start verloopt netjes, Raikkonen komt als leider de eerste bocht door, Alonso ligt tweede en Michael Schumacher sluit aan als derde. Jenson Button die vertrok vanaf een tweede plaats valt terug tot de vijfde plaats. Montoya komt de eerste ronde door als elfde.

Verderop in het veld is het Takuma Sato die in aanraking komt met Mark Webber. Sato moet naar binnen voor een nieuwe voorvleugel, Webber parkeert zijn Williams in de pits en het team probeert de wagen te repareren om Webber later in de race weer de baan op te sturen. De rechter achterwielophanging van de Williams niet meer is zoals het moet zijn, en het team weet het te repareren zodat Webber na 11 ronden zijn weg kan vervolgen.

Jacques Villeneuve kent een rommelige race. In de eerste ronde komt hij in aanraking met Rubens Barrichello, maar beiden kunnen hun weg vervolgen. Daarna is Robert Doornbos aan de beurt. Villeneuve ramt zijn Sauber in de achterkant van de Minardi van Doornbos. Beide moeten naar de pits en weten hun race te hervatten. Later in de race komt Villeneuve in aanraking met Monteiro. Beiden duiken de pitstraat in.

[photo2]De wedstrijdleiding geeft Robert Doornbos een stop-and-go penalty omdat het team na het incident met Villeneuve een band heeft gewisseld en tegelijk brandstof heeft getankt. In de 27ste ronde komt Doornbos binnen voor zijn eerste reguliere stop. In diezelfde ronde komt Montoya binnen voor zijn eerste pitstop.

Na veertien ronden beginnen de eerste pitstops. Monteiro is de eerste die naar binnen komt voor een reguliere tankstop.

De statistieken vertelde vooraf aan deze Grand Prix dat Kimi Raikkonen nog nooit heeft weten te finishen tijdens deze race. Dit maal weet de Fin wederom de finish niet te halen. Het lijkt er op dat de versnellingsbak van de McLaren de geest heeft gegeven. Fernando Alonso profiteert optimaal van het uitvallen van Raikkonen en geeft de leiding voor de rest van de race niet meer uit handen.

Jenson Button weet Michael Schumacher in te halen vlak voor zijn tweede pitstop. Montoya weet aan te sluiten maar niet voorbij te komen aan Schumacher. Button maakt twee ronden daarna zijn pitstop en komt als zevende terug op de baan.

Jarno Trulli en Narain Karthikeyan krijgen beide een drive-trough-penalty vanwege het negeren van de blauwe vlaggen.

Dan maakt Juan Pablo Montoya zijn tweede pitstop. Dit geeft de tweede plaats aan Button. Montoya weet als derde weer de baan op te komen. Schumacher rijdt op dat moment op de vierde plaats.

Giancarlo Fisichella doet zichzelf een groot plezier door in de laatste ronde Michael Schumacher te verschalken.

De Nederlanders, Christijan Albers en de debuterende Robert Doornbos weten beide de eindstreep te halen. Albers op een dertiende positie door het uitvallen van Trulli, en Doornbos, inclusief vier bezoeken aan de pitstraat, komt als achttiende over de finish.

GP Duitsland: Uitslag Race
1. F. Alonso – Renault – 1:26:28.599
2. JP. Montoya – McLaren + 22.569
3. J. Button – BAR + 24.422
4. G. Fisichella – Renault + 50.587
5. M. Schumacher – Ferrari + 51.690
6. R. Schumacher – Toyota + 52.242
7. D. Coulthard – Red Bull Racing + 52.700
8. F. Massa – Sauber + 56.570
9. C. Klien – Red Bull Racing + 1:09.818
10. R. Barrichello – Ferrari + 1 ronde
11. N. Heidfeld – Williams + 1 ronde
12. T. Sato – BAR + 1 ronde
13. C. Albers – Minardi + 2 ronden
14. J. Trulli – Toyota + 3 ronden
15. J. Villeneuve – Sauber + 3 ronden
16. N. Karthikeyan – Jordan + 3 ronden
17. T. Monteiro – Jordan + 3 ronden
18. R. Doornbos – Minardi + 4 ronden

Niet geklasseerd
M. Webber – Williams
K. Raikkonen – McLaren

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading