GP Europa: Raikkonen naar pole, Hamilton crasht zwaar

[photo1]Kimi Raikkonen heeft zojuist pole position gepakt op de Nurburgring. De kwalificatie liep een half uur uit door een zware crash van Lewis Hamilton. Wat er allemaal gebeurde in de kwalificatie leest u hieronder:

Eerste man op de baan in Q1 was Spyker coureur Adrian Sutil gevolgd door zijn nieuwe teamgenoot Markus Winkelhock. Een kwartier later is Alonso de snelste man in 1.31.047 voor Massa, Raikkonen en Hamilton. Afvallers zijn Winkelhock, Sutil, Liuzzi, Speed en een tegenvallende David Coulthard terwijl teamgenoot Webber naar een 13e stek gaat en Jenson Button achter Super Aguri colega’s Sato en Davidson.

In Q2 worden meestal de snelste tijden gereden dus moesten we gaan zien wie er nu werkelijk snel was en wie niet. De toppers gingen al halverwege de sessie de baan op. Massa reed de snelste tijd voor Alonso, Hamilton en Raikkonen. In Q2 vielen af: Sato, Davidson, Barrichello, Fisichella (slecht weekend van Renault duurt voort), Wurz en Rosberg. De rest van het veld gaat het uitvechten in Q3.

Q3 begint zoals gebruikelijk met alle 10 wagens op de baan die nu gaan proberen zoveel mogelijk brandstof te verbranden om zo het gewenste gewicht voor een snelle ronde te criëren. Aan het begin van de sessie is het Massa die staat te wachten op het groene licht voor Hamilton, Raikkonen en Webber. Zoals we het eerder gezien hebben van Alonso wacht hij in de pits op vrij baan. Het 1e deel mond uit in een soort minirace tussen Massa en Hamilton. Raikkonen laat een klein gat vallen zodat hij geen last heeft van zijn vechtende teamgenoot en Hamilton. Ondertussen heeft Alonso vrij baan en rijdt de snelste tijden. Ook Raikkonen en Heidfeld proftiteren van een vrije baan. Na de pitstops laat Hamilton Massa gaan en gaan ook zij voor de snellere tijden. [photo2]

Met nog 5 minuten te gaan gaat Lewis Hamilton hard van de baan met zijn Mclaren. Waar en hoe het is gebeurt is blijft eerst onduidelijk. Hamilton blijft lang zitten maar komt later uit de wagen maar blijft zitten op de rand van de cockpit. In de herhaling zien we dat er iets begint te roken bij de rechtervoorband die later compleet van de velg afloopt. Hamilton gaat rechtdoor in de Schumacher S en gaat hard de banden in.

De sessie wordt stilgelegd. Hamilton lijkt toch ergens last van te hebben en de doktoren zijn met de Engelsman aan het werk in de grindbak terwijl de rest van het veld wacht in de pits. Na een kwartier wordt Hamilton in de ambulance gelegd. De Engelsman steekt zijn duim op. Het lijkt niks ernstigs te zijn. Ook aan de wagen valt geen opvallende schade te zijn wat zou kunnen wijzen op een verwonding.

Een goeie 20 minuten na het ongeval laat de FIA weten dat het nog zeker een kwartier gaat duren omdat de bandenstapel gerepareerd gaat worden. In de tussentijd krijgen we beelden te zien dat Hamilton uit de wagen klimt. En zodra hij gaat staan op zijn knieen zakt en later toch maar gaat liggen. Het zou kunnen wijzen op een breuk of kneuzing bij Hamilton. Officiele berichten van Mclaren zijn er op dat moment dan nog niet.

Later maakt Mclaren bekend dat er een probleem is geweest met het wheelgun dat is gebruik voor Hamilton”s rechtervoorwiel. Het wiel schijnt niet goed vast gezeten te hebben. Om half 4 ging de sessie weer van start.

Als het dan later half 4 is staat Nick Heidfeld vooraan de pitstraat. De kersverse vader van een zoon ging al vrijuit voor een eventuele persconferentie maar door de crash van Hamilton wordt het alsnog later. Ook dit keer wacht Alonso in de pits zodat hij vrij baan heeft. Hij lijkt dan toch 110% voor de pole te gaan terwijl je zou verwachten dat de klap van zijn teamgenoot mentaal wel wat met hem moet doen. Na een instalation lap komt iedereen weer binnen voor nieuwe banden die tijdens de code rood niet mochten wisselen.

Tijdens de laatste 3 minuten is het Alonso die weer wacht todat hij weer vrij baan heeft. Mclaren kient het uitstekend uit.

Met nog een halve minuut te gaan rijdt Trulli de snelste ronde. Op dat moment is Alonso snelste man op de baan. In de tussentijd gaat Massa naar de snelste tijd. Raikkonen is de volgende die gaat komen en die gaat naar de voorlopige pole position! Ondertussen verliest Alonso wat in S2 en hij gaat naar de 2e plek. Later blijkt dat Alonso een fout heeft gemaakt in zijn laatste ronde.

Dat betekend dat Raikkonen naar pole gaat voor Alonso, Massa, Heidfeld, Kubica, Webber, Kovalainen, Trulli, R.Schumacher, Hamilton, Rosberg, Wurz, Fisichella, Barrichello, Davidson, Sato, Button, Speed, Liuzzi, Coulthard, Sutil en Winkelhock.

Morgen om 1400 begint de race. Of Lewis Hamilton aan de start staat, en zo niet wie er wel aan de start staat, waar hij aan de start staat, wat er met hem aan de hand is en de voledige officiele startopstelling kunt u later vandaag en morgenvroeg natuurlijk op F1News.nl vinden.

Edwin Scholten
F1News.nl

Loading