Hamilton ongenaakbaar in Britse regen

[photo1]Lewis Hamilton heeft op zeer dominante wijze de Grand-Prix van Engeland gewonnen. In de regen waarbij elke coureur wel een momentje kende stond de McLaren coureurs op eenzame hoogte. Nick Heidfeld en Rubens Barrichello werden op grote achterstand respectievelijk tweede en derde. Ferrari sloeg de plank volledig mis, WK-leider Massa werd slechts 13e en laatste terwijl Raikkonen de schade enigszins beperkt hield met een 4e plek.

Voor aanvang van de Britse Grand-Prix worden droge periodes afgewisseld met hevige regenbuien, de ingrediënten voor een spannende Grand-Prix. Bij de start was het droog maar stond het water nog wel op het asfalt.

Alle coureurs starten intermediates banden. Hamilton heeft een zeer goede starten pakte de 2e plek, Kovalainen kan de leiding net behouden. Mark Webber valt in zijn Red Bull bolide meteen terug tot plek 4. 3 ronden bochten later is de Australiër ook plek 4 kwijt als hij spint, Webber kon achteraan weer aansluiten en verliest hier al zijn race.

In ronde 2 zijn het Coulthard en Vettel die elkaar raken en eindigen in de grindbak. Ondertussen zijn Nelson Piquet en Fernando Alonso met elkaar in de weer. Eerst is het Piquet die Alonso passeert maar Alonso pareert en pakt zijn plek terug.

Massa spint tweemaal en kan achter aan het veld aansluiten.

In ronde 4 is het Hamilton die zijn teamgenoot Kovalainen passeert. De Engelsman is duidelijk sneller en slaat snel een klein gaatje. Raikkonen ligt derde met Alonso, die Heidfeld heeft gepasseerd, zijn kielzog. Webber is in het achterveld erg snel, hij passeert al snel 3 bolides.

Kovalainen spint in ronde 10 waardoor Raikkonen voorbij komt. De Fin kan nog wel Alonso in de Renault voor blijven. Adrian Sutil verliest de controle over zijn Force India F1 bolide en eindigt in de grindbak.

De baan droogt nu echt op, Kimi Raikkonen wordt steeds sneller. Langzaam maar zeker komt de wereldkampioen naar Lewis Hamilton toe.

In ronde 19 beginnen de eerste pitstops, Kovalainen is de eerste die binnenkomt. 2 ronden later komen Raikkonen en Hamilton samen naar binnen. Hamilton krijgt nieuwe banden, Raikkonen niet. Hamilton kan net voor Raikkonen uit de pits geraken.

Na de pitstops slaat het weer om, het begint weer te regenen. Al snel wordt duidelijk dat Ferrari de plank heeft mis geslagen door zowel de banden van Raikkonen als Massa niet te wisselen, beide coureurs verliezen veel tijd. Sterker nog, de bolides van de Scuderia zijn op dat moment de langzaamste op het circuit.

Naast Ferrari heeft ook Alonso in de Renault het moeilijk, Nelson Piquet gaat een stuk beter en passeert zijn teamgenoot. Daarbij moet opgemerkt worden dat Piquet op volledige regenbanden rijdt en Alonso niet.

In ronde is Kovalainen die Raikkonen passeert bij het opkomen van het rechte stuk. Heidfeld profiteert het meest, hij weet namelijk zowel Kovalainen als Raikkonen te passeren.

Na enkele ronden van veel tijd verliezen is het Raikkonen die uiteindelijk toch nieuwe banden komt halen.

Ondertussen is het coureur na coureur die foutjes maken. Hamilton heeft ondertussen een voorsprong van 23 seconden op Heidfeld. Kubica is vierde voor Kovalainen, Piquet, Trulli, Barrichello, Glock, en Alonso.

Inmiddels is de regen weer gestopt en begint de baan weer op te drogen. Beide Ferrari’s gaan nog steeds niet lekker, zowel Massa als Raikkonen verliezen veel tijd. Massa is daarbij al diverse malen gespind. Ook Raikkonen kent zijn momentjes.

Rosberg boort zijn auto achterin in die van Glock, Rosberg die al een slecht weekend kent mag een nieuwe voorvleugel gaan halen.

Piquet, Kubica, en Fisichella zijn inmiddels van de baan gespind en uitgevallen. Bijna alle coureurs zijn wel even van de baan geweest, inclusief leider Lewis Hamilton.

Barrichello gaat enorm snel en ligt 14 ronden voor het eind 3e. De Braziliaan kan Heidfeld passeren maakt vervolgens een pitstop. De snelheid van Barrichello kan verklaard worden door de de juiste bandenkeus. In de hevige regen reed de Honda coureur als een van de weinige op extreme regenbanden. Nu de baan opdroogt kiest hij weer voor intermediates.

2 ronden later zijn het Webber en Massa die nogmaals spinnen, beide mannen kunnen door.

Alonso krijgt het in de laatste ronden nog zwaar. Zowel Raikkonen als Kovalainen als Trulli en Nakajima komen snel dichterbij. Alonso rijdt op oude banden en kan Raikkonen en Kovalainen niet voorblijven. Nakajima kan Alonso nog net wel de baas blijven.

Lewis Hamilton wint voor de 1e keer zijn thuisrace! De Brit was vandaag verreweg de beste coureur en snoert hiermee de mond van de critici.

Hamilton is ook weer medekoploper van het kampioenschap, samen met Kimi Raikkonen en Felipe Massa. Kubica volgt op 2 WK-punten. Het kampioenschap is dus zeer spannend! Dat belooft wat voor de volgende Grand-Prix, die vind plaats op 20 juli plaats op het circuit van Hockenheim.

Grand-Prix van Engeland, race
1 L. Hamilton McLaren 1:39:09.440
2 N. Heidfeld BMW + 1:08.500
3 R. Barrichello Honda + 1:22.200
4 K. Raikkonen Ferrari + 1 ronde
5 H. Kovalainen McLaren + 1 ronde
6 F. Alonso Renault + 1 ronde
7 J. Trulli Toyota + 1 ronde
8 K. Nakajima Williams + 1 ronde
9 N. Rosberg Williams + 1 ronde
10 M. Webber Red Bull + 1 ronde
11 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
12 T. Glock Toyota + 1 ronde
13 F. Massa Ferrari + 2 ronden

Loading