Honda goed op weg met KERS

[photo1]Het Honda F1 team lijkt momenteel koploper te zijn in de ontwikkeling van het KERS-systeem. De Japanners hebben inmiddels diverse keren succesvol getest met KERS.

“Ik reed op Jerez met ons KERS-systeem en toen was de boost die we van het systeem kregen al heel erg groot”, aldus Honda testcoureur Alexander Wurz.

KERS slaat energie op die vrij komt bij het remmen. Deze energie worden gebruikt om de motor extra paardenkrachten te laten genereren. De technologie voor dit systeem is zeer kostbaar en geavanceerd.

Williams testte afgelopen week op Jerez met een eerste prototype. BMW Sauber testte ook maar kende wederom problemen met het systeem. Eerder dit seizoen kreeg een monteur van BMW Sauber een elektronische schok van de auto die met KERS was uitgerust. De monteur moest toen zelfs een nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

McLaren heeft inmiddels ook een prototype gereed. Maar het team geeft zelf toe dat het huidige prototype nog 18 kilogram te zwaar is. Het team van Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen heeft dus nog flink wat werk voor de boeg. Ferrari laat niet veel los over haar KERS-systeem, wel liet de Scuderia weten veel problemen met de ontwikkeling te kennen. De Italianen zouden het systeem zelfs niet gereed kunnen hebben voor de eerste Grand-Prix van volgend jaar.

Renault werkt in haar fabriek in Engeland aan het systeem, voor een test is het systeem nog niet gereed. Mogelijk testen de Fransen pas begin volgend jaar serieus met KERS. Ook Toyota testte al eerder met het systeem maar de resultaten zouden nog niet naar behoren zijn.

Scuderia Toro Rosso en Force India F1 ontwikkelen geen eigen KERS-systeem. Beide teams willen proberen gebruik te gaan maken van het KERS-systeem van hun motorleverancier (Ferrari red.).

Bij Red Bull werkt men wel aan het systeem maar ook zij kende grote problemen. Enkele weken geleden moest de fabriek in Milton Keyes ontruim worden omdat het KERS-systeem op de testbank voor een enorme rookontwikkeling zorgde. Het team heeft nog niet getest met KERS, mogelijk besluit Red Bull om ook het KERS-systeem van motorenleverancier Renault te gaan gebruiken.