Massa wint opnieuw Turkse Grand-Prix

[photo1]Felipe Massa heeft voor de derde keer op rij de Turkse Grand-Prix vanaf Pole-Position gewonnen. Lewis Hamilton, die op een drie stop strategie zat, eindigde als tweede. Wereldkampioen Kimi Raikkonen maakte het podium compleet.

Bij de start was het Felipe Massa die de leiding kon behouden. Hamilton pakt de tweede plek voor Robert Kubica. Kovalainen heeft een slechte start en kan net voor Fernando Alonso blijven die Raikkonen en Webber passeert in de eerste bocht.

Achter in het veld gaat het mis. Giancarlo Fisichella en Kazuki Nakajima komen hard met elkaar in aanraking en vallen beiden uit. De safety car moet naar buiten komen om alle brokstukken op te kunnen ruimen.

Kovalainen dook in de eerste ronde al meteen de pits in voor een niet gepland stop, hij valt terug tot de 18e plek. Raikkonen is onder tussen Fernando Alonso voorbij voor plek 4.

Na 8 ronden ligt Massa een kleine 1,5 seconde voor op Hamilton. Massa rijdt op de zachte banden, Hamilton op de harde. Achter Hamilton volgen Kubica en Raikkonen op afstand.

In ronde 15 is het Fernando Alonso die als eerste naar binnen komt. Een ronde later is het Lewis Hamilton die zijn stop maakt. Drie ronden later volgt Massa die de leiding behoudt.

Na de stop is Hamilton duidelijk veel sneller dan Massa. Duidelijk is ook dat Hamilton veel minder benzine bij heeft. In ronde 24 heeft Hamilton het gat naar Massa dicht gereden en passeert hem. In de ronde hierna rijdt Hamilton gestaag weg van de Braziliaan.

In ronde 25 is het Bourdais die in de grindbak eindigt. De Fransman lijkt zich in zijn outlap te verremmen.

Hamilton komt opnieuw binnen en laat opnieuw harde banden monteren, dit betekend dat de Engelsman nog een derde stop moet maken om ook met zachte banden te rijden.

Hamilton valt terug tot achter Raikkonen op positie 3. Ondertussen wordt er achter in het veld hard geknokt om positie 10. Button, Nelson Piquet jr., Heikki Kovalainen, en Timo Glock zijn hard met elkaar in verweer. Kovalainen lijkt het duel te winnen maar moet nog een pitstop maken.

15 ronden voor het einde stoppen beide Ferrari’s. Hamilton pakt de leiding opnieuw maar moet nog stoppen. Na de stop van Hamilton leidt Massa opnieuw, Hamilton kan echter wel Raikkonen voor blijven.

Uiteindelijk wint Massa voor derde achtereenvolgende keer de Grand-Prix van Turkije met 4,2 seconde voorsprong op Lewis Hamilton. De driestopper van Hamilton is opvallend, dit gebeurt niet regelmatig in de moderne Formule 1.

Opvallend is dat Ferrari tijdens de race vooral profiteert van hun hoge topsnelheid. De Italianen hebben op dit moment duidelijk de snelste motor. BMW Sauber lijkt na haar sterke seizoensstart wat te moeten afhaken.

Bij Renault heeft men voor de Spaanse Grand–Prix duidelijk progressie gemaakt waardoor Fernando Alonso nu voor de punten kan gaan, teamgenoot Nelson Piquet junior valt tot op heden tegen.

Verwacht wordt dat BMW Sauber en McLaren Mercedes de motorische verbeteringen van Ferrari spoedig zullen kopieren waardoor de titelstrijd nog allerminst beslist lijkt.

De volgende Grand-Prix is op 25 mei op het beroemde stratencircuit van Monaco. Vooral het BMW Sauber team, dat in de langzame bochten haar zaken goed voor elkaar lijkt te hebben, zou hier wel eens verrasend goed voor de dag kunnen komen.

GP Turkije, race
1 F. Massa Ferrari 1:26:49.451
2 L. Hamilton McLaren + 3.779
3 K. Räikkönen Ferrari + 4.271
4 R. Kubica BMW + 21.945
5 N. Heidfeld BMW + 38.741
6 F. Alonso Renault + 53.724
7 M. Webber Red Bull + 1:04.229
8 N. Rosberg Williams + 1:11.406
9 D. Coulthard Red Bull + 1:15.270
10 J. Trulli Toyota + 1:16.344
11 J. Button Honda + 1 ronde
12 H. Kovalainen McLaren + 1 ronde
13 T. Glock Toyota + 1 ronde
14 R. Barrichello Honda + 1 ronde
15 N. Piquet jr. Renault + 1 ronde
16 A. Sutil Force India F1 + 1 ronde
17 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 1 ronde

Loading