Nederlander optimistisch voor Marlboro Masters

[photo1]De vijf Nederlandse coureurs die komend weekend aan de start staan van de Marlboro Masters of Formula 3 op het Circuit Park Zandvoort zijn vol goede moed bezig met de laatste voorbereidingen voor hun belangrijkste race van het jaar.

De Formule 3-race voor de titel van Marlboro Master is sowieso al de belangrijkste race van het jaar in deze kweekvijver van de Formule 1, dus laat staan wat de race betekent voor de Nederlandse deelnemers. Toch lijken ze geen van allen last te hebben van de druk en zijn ze zonder uitzondering positief gestemd.

De 23-jarige Stefan de Groot rijdt voor het Belgische team JB Motorsport.
“Dit weekend moet het gebeuren! Ik ken Zandvoort goed en dat is natuurlijk een groot voordeel. Ondanks dat dit mijn thuisrace is en ik in de kleuren van Marlboro race voel ik geen extra spanning. Ik heb er juist heel veel zin in. De afgelopen twee jaren heb ik, weliswaar in de Formule Ford, tijdens de Masters-weekend telkens pole position getraind. De kans dat ik daar dit jaar weer in slaag is niet te voorspellen, al zal het erg moeilijk worden om dit weekend voor de allerhoogste plaatsen mee te strijden. Het deelnemersveld is vreselijk sterk. De MarlboroMasters is echter een speciaal evenement en ook dit weekend zal blijken dat alles mogelijk is. Vorig jaar om deze tijd was het een droom om de Marlboro Masters mee te rijden. Nu sta ik aan de start en dat is fantastisch. Alleen deelnemen is echter niet genoeg. Ik wil een topprestatie neerzetten!”

Ross Zwolsman rijdt de Marlboro Masters als vervanger van zijn zieke broer Charles. De jongste (twintig jaar) van de twee racende Zwolsmans heeft pas twee Formule 3-races achter de rug. Oorspronkelijk reed hij dit jaar Formule Renault. “Ik wil op Zandvoort goed presteren zodat de Formule 3-teams mij leren kennen. Volgend jaar wil ik immers een compleet Formule 3-seizoen rijden. Ik heb inderdaad weinig ervaring maar mede door de tips die Charles mij geeft verwacht ik een goed weekend tegemoet te gaan.”

De twintigjarige Robert Doornbos eindigde dit jaar twee keer op het podium van het Duits Formule 3-kampioenschap. “Gisteren ben ik het circuit rondgewandeld. Vergeleken met mijn tijd in de Formule Ford is de baan niet veranderd, maar het rijden met een Formule 3 is natuurlijk heel wat anders
dan met een Formule Ford. Ik kan niet voorspellen hoe het zal gaan maar ik verwacht er veel van. Vorige week hebben we getest met banden die te vergelijken zijn met de banden die we dit weekend gaan gebruiken en dat ging erg goed.”

Jaap van Lagen heeft van de Nederlandse deelnemers de minste Formule 3-ervaring. De 25-jarige coureur rijdt voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing. Van Lagen begint aan zijn tweede Formule 3-weekend. “De Formule 3 is voor mij nog nieuw. Vooral op een droge baan moet ik nog leren wat de auto kan en waar de grenzen liggen. Daarom is het voor mij helemaal niet erg als het gaat regenen. Onder natte omstandigheden heb ik op Zandvoort al heel veel en in veel verschillende auto’s gereden. Dat zal het wat makkelijker maken.”

Jeroen Bleekemolen begint aan zijn tweede Marlboro Masters. “In 2000 reed ik een volledig seizoen Formule 3 en was de Masters een van de vele wedstrijden van het jaar. Dit jaar heb ik pas twee Formule 3-races gereden. Ik beleef de Marlboro Masters dit jaar anders dan in 2000. Toen hoefde ik alleen maar in te stappen en gas te geven, nu heb ik ook naast de auto meer zaken zelf geregeld. Ik heb veel vertrouwen in de wedstrijd, vooral omdat mijn laatste test erg goed ging. Dat moet ook, want ik heb nog wat te bewijzen!”

De Formule 3-coureurs beginnen hun Marlboro Masters zaterdag om 09.00 uur met de vrije trainingen. Vanaf 11.40 uur zijn er kwalificaties die de startpositie bepalen voor de race die zondag 11 augustus om 14.30 uur van start gaat.

Loading