Raikkonen wint Grand-Prix van Hongarije

[photo1]Kimi Raikkonen heeft vandaag op de Hungaroring uitstekende zaken gedaan. De Fin won niet alleen de race maar zag ook WK-leider Fernando Alonso buiten de punten eindigen. Michael Schumacher lijkt op de weg terug te zijn met Ferrari en pakte de tweede plek, Toyota’s Ralf Schumacher werd derde.

Beide Nederlanders moesten helaas uitvallen. Robert Doornbos kwam met hydraulische problemen langs de baan stil te staan. Christijan Albers kampte met versnellingsbakproblemen en wist de finish mede door diverse pitstops nog wel te halen maar werd niet geklasseerd.

Bij de start weet Michael Schumacher de leiding te behouden. In de eerste bocht is het dringen. Jacques Villeneuve raakt Christian Klien die plots over de kop gaat en weer op zijn vielen belang. Gelukkig blijft de Oostenrijker ongedeerd. Maar daar blijft het niet, Rubens Barrichello raakt Jarno Trulli terwijl Fernando Alonso Ralf Schumacher raakt.

Alonso verliest vervolgens enkele brokstukken van zijn voorvleugel, Red-Bull coureur David Coulthard kan deze niet ontwijken en rijdt er vol op in. Het gevolg is dat de voorwielophanging afbreekt en Coulthard stuurloos tot stilstand komt. Na een ronde is het gehele Red-Bull team dus al uitgeschakeld. Coulthard helpt vervolgens wel erg professioneel bij het verwijderen van brokstukken van de baan.

Barrichello en Alonso maken vervolgens een pitstop en kunnen achteraan het veld aansluiten. Beide coureurs proberen nog een inhaalrace te rijden maar weten uiteindelijk geen punten meer te scoren. Een dramatisch weekend voor Renault, Giancarlo Fisichella heeft de hele weekend de snelheid al niet te pakken en eindigt eveneens buiten de punten.

Voorin het veld heeft Michael Schumacher de leiding met Kimi Raikkonen in zijn kielzog. Montoya rijdt hier vlak achter en lijkt zijn teamgenoot te kunnen volgen. Na de eerste serie pitstops veranderd er weinig, veranderingen komen er pas na de twee serie pitstops. Raikkonen weet dankzij een snelle pitstop voor Michael Schumacher te komen. Vervolgens laat de Fin zien dat de McLaren nog wel degelijk sneller is dan de Ferrari, elke ronden loopt Raikkonen seconden uit.

[photo2]Montoya heeft nog altijd de leiding omdat hij een latere pitstop maakt. Het lijkt erop dat Montoya Schumacher ook kan verschalken totdat de McLaren van de Colombiaan plotseling snelheid verliest. Montoya valt uiteindelijk uit in de pitstraat.

Schumacher is echter nog steeds niet zeker van zijn tweede plek. Broertje Ralf Schumacher komt in de Toyota snel dichterbij. De Toyota is duidelijk sneller maar kan de Ferrari uiteindelijk niet meer passeren. Achter beide Schumacher’s pakt Jarno Trulli een degelijke vierde plek.

Daarachter pakt het geplaagde Williams en B.A.R nog punten. Takuma Sato, die onder druk staat, behaalde met de achtste plek zijn eerste WK-punt van dit seizoen.

Dankzij de overwinning van Raikkonen krijgt het kampioenschap weer enige vorm van spanning terug. Alonso heeft nu 87 WK-punten terwijl Raikkonen er 61 heeft. Wereldkampioen Michael Schumacher volgt met 55 WK-punten. Met nog 6 Grand-Prix te gaan zijn heeft Alonso nog altijd een riante voorsprong maar mag de Spanjaard niet opnieuw falen.

Uitslag Grand-Prix van Hongarije
1. K. Räikkönen McLaren 1:37:25.552
2. M. Schumacher Ferrari + 35.581
3. R. Schumacher Toyota + 36.129
4. J. Trulli Toyota + 54.221
5. J. Button BAR + 58.832
6. N. Heidfeld Williams + 1:08.375
7. M. Webber Williams + 1 ronde
8. T. Sato BAR + 1 ronde
9 .G. Fisichella Renault + 1 ronde
10. R. Barrichello Ferrari + 1 ronde
11. F. Alonso Renault + 1 ronde
12. N. Karthikeyan Jordan + 3 ronden
13. T. Monteiro Jordan + 4 ronden
14. F. Massa Sauber + 7 ronden

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading