Raikkonen wint, Hamilton valt uit

[photo1]Kimi Raikkonen heeft zojuist de grote prijs van China op zijn naam geschreven voor Alonso en Massa. De Fin won op een regenachtig Shanghai terwijl titelfavoriet Lewis Hamilton uitviel bij het inrijden van de pitstraat. De strijd om de titel ligt weer helemaal open met Hamilton op 107 punten, Alonso met 103 en Raikkonen met 100.

De race begon op een half nat circuit. In tegenstelling tot vorige week ging de race nu wel normaal van start. Hamilton leidt de 1e ronde voor Raikkonen en Alonso die in gevecht zat met Felipe Massa. Ralf Schumacher zag zijn uitstekende 6e kwalificatietijd in rook opgaan toen hij spinde in bocht 1.

In de dertiende ronde zet Anthony Davidson zijn bolide aan de kant van de baan met een mechanish probleem. Op dat moment maakt ook Lewis Hamilton zijn 1e pitstop. Raikkonen bleek veel zwaarder dan de brit en kon dus langer door en won zo veel tijd. Na Raikkonen’s pitstop is het echter nog wel Hamilton aan de leiding.

Even later wisselen dan de 1e rijders naar de droogweerbanden. Het is een goeie gok want die jongens rijden ineens de snelste rondetijden. Vervolgens valt er een kleine bui waardoor Ralf Schumacher spint in de laatste bocht. Een minuutje later staat ook Adrian Sutil in diezelfde bocht aan de kant. Hij raakte de vangrail en moest opgeven.

Ook Lewis Hamilton komt dan in de problemen. Na bij de 1e stop geen banden te hebben gewisseld raken zijn intermediates compleet op. De banden beginnen ernstige sporen van slijtage te vertonen en Hamilton verliest veel tijd en de 1e plaats aan Raikkonen. Kortom Hamilton moet de pits opzoeken.[photo2]

Bij het inrijden van de pits gaat het dan helemaal fout. Hamilton remt te laat aan voor de knik die de pits ingaat en beland in de grindbak. Wanhopig gebaart hij naar de marshals die hem verder moeten helpen. Dit blijkt echter een onmogelijke opgave en Hamilton moet naar huis met 0 punten.

Als Raikkonen en Alonso dan hun stop hebben gemaakt is het Robert Kubica die aan de leiding rijdt. Daar kan hij niet lang van genieten want Kubica valt uit met hydraulische problemen. In alle drukte vooraan het veld valt het dan pas ineens op dat Vettel4e ligt, Button 5e en Liuzzi 6e, toch wat namen die we dit jaar niet vaak in de top 8 zagen.

Echter was het Kimi Raikkonen die de race wist te winnen voor Alonso en Massa. In Brazilië gaan we een ontzettend weekend tegemoet met maarliefst 3 man om de strijd in de titel.

Grote Prijs van China, Shanghai
1 K. Räikkönen Ferrari 1:37:58.395
2 F. Alonso McLaren + 9.800
3 F. Massa Ferrari + 45.800
4 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 53.500
5 J. Button Honda + 1:08.600
6 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 1:13.600
7 N. Heidfeld BMW + 1:14.200
8 D. Coulthard Red Bull + 1:20.700
9 H. Kovalainen Renault + 1:21.100
10 M. Webber Red Bull + 1:24.600
11 G. Fisichella Renault + 1:26.600
12 A. Wurz Williams + 1 ronde(n)
13 J. Trulli Toyota + 1 ronde(n)
14 T. Sato Super Aguri + 1 ronde(n)
15 R. Barrichello Honda + 1 ronde(n)
16 N. Rosberg Williams + 2 ronde(n)
17 S. Yamamoto Spyker F1 + 3 ronde(n)

Edwin Scholten
F1News.nl

Loading