Renault geeft duidelijkheid over verdenking

[photo1]Het team van Renault heeft in een persbericht het een en ander toegelicht met betrekking tot de spionagezaak. Renault wordt ervan verdacht informatie van Mclaren te hebben en die gebruikt te hebben in haar wagen. Teambaas Flavio Briatore gaf eerder al toe dat Renault de informatie had.

Op 6 September 2007 werd het duidelijk dat de engineer Phil Mackereth die van Mclaren kwam informatie van het team door middel van de ouderwetse floppy’s had meegebracht naar Renault. Het betreft wat tekeningen en wat technische feiten. Die informatie kwam terecht op het computersysteem van Renault doordat Mackereth het op zijn persoonlijke id van het systeem zette. Hij deed dat zonder dat iemand binnen het Renault team er kennis van had. Toen het team er wel achter kwam werden de volgende acties ondernomen.

-De informatie werd compleet verwijderd van het computersysteem en een onderzoek werd ingesteld.
-Mclaren en de FIA werden ingelicht.
-Mclaren en de FIA werden vanaf toen geinformeerd over de stand van zaken.
-Phil Mackereth is uit zijn functie gehaald.
-De flopp’s zijn in beslag genomen en overhandigd aan Mclaren.

Mackereth heeft de tekeningen van het brandstofsysteem, versnellingsbak, de beruchte mass demper die door de FIA illegaal werd verklaard en een demper voor de vering van de wagen laten zien aan een aantal engineers van Renault maar het team vermeld dat die kennis nooit is gebruikt of illegaal was voor de wagen van Renault.

Renault heeft voledig meegewerkt aan het onderzoek van Mclaren en de FIA en dat Renault onafhankelijke onderzoeksteams van Mclaren heeft uitgenodigd om een onderzoek te doen.

Edwin Scholten
F1News.nl