Sauber en Petronas komen met eigen motor?

[photo1]Sauber en Petronas onderzoeken momenteel of het mogelijk is een eigen Formule 1 motor te ontwikkelen. Petronas rijdt sinds 2001 met een eigen motor in de World Superbike series. In deze series heeft de Petronas motor al grote successen behaald

In 2006 worden de nieuwe regel voor Formule 1 motoren actief, hierdoor zullen de kosten voor motorenfabrikanten dalen. Petronas onderzoekt momenteel of men een eigen motor voor de Formule 1 renstal van Sauber kan ontwikkelen.

In 1996 had Petronas ook al plannen om een eigen Formule 1 motor voor Sauber te ontwikkelen. In Zwitserland werd zelfs een heuse onderneming opgericht en enkele topmensen van Honda aangenomen om een Formule 1 motor voor 1999 te bouwen. Juist in die tijd brak er in Azië een grote economische crisis uit waar het Maleisische Petronas ook door getroffen werd. Vanwege deze crisis zag het bedrijf in 1997 van de plannen af.

Petronas is deels eigenaar van Proton, een autofabrikant die in Azië stevig aan de weg timmert. Petronas zou de motor misschien in samenwerking met Proton kunnen ontwikkelen. Proton heeft ook een overeenkomst met Volkswagen dat al langere tijd met de Formule 1 in verband wordt gebracht.

Voorlopig gaat het slechts om een onderzoek. Voor Peter Sauber is het een droom, met een fabrieksmotor in actie komen. Momenteel rijdt Peter Sauber met de klantenmotoren van Ferrari, deze overeenkomst loopt eind 2005 af.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading