Solide race Doornbos

[photo1]Robert Doornbos heeft vandaag tijdens de Brazilaanse Grand Prix een sterke indruk achter gelaten. In de seizoensafsluiter op het Autodromo José Carlos Pace klom Doornbos van de 22e plaats op naar een meer dan verdienstelijke twaalfde positie aan de meet. Met deze prestatie kreeg de Red Bull Racing coureur weer verschillende schouderklopjes van zijn eigen en andere Formule 1 teambazen.

De start van de laatste Grand Prix van het seizoen verloopt enigszins chaotisch als beide Williams coureurs hun hoofd niet koel houden en schade aan hun bolide oplopen. Omdat Nico Rosberg aan het einde van de eerste ronde ook nog eens flink van de baan vliegt, grijpt de safety-car in. Doornbos, die op dat moment Tiago Monteiro al heeft ingehaald, sluit aan als negentiende.

Na de herstart in ronde acht komt de 25-jarige Rotterdammers goed weg, maar is het Michael Schumacher die met een lekke band alle aandacht op zich eist. Als beide Toyota’s een ronde later ook uitvallen, klimt Doornbos op naar de zestiende positie. Hier vormt hij de staart van een groep van zeven rijders die allemaal voor een top tien positie vechten. Als zijn teamgenoot David Coulthard ook uitvalt in ronde 15, bezet Doornbos de vijftiende plaats.

Wanneer na drie kwartier racen veel rijders hun eerste pitstop maken, schuift de Nederlander weer een paar posities op. Doornbos rijdt halverwege de race een serie van opvallend snelle ronden. Wanneer Doornbos vanuit elfde positie in ronde 35 zijn eerste stop maakt, komt hij in 13e positie terug de baan op, vóór Liuzzi, Albers en Yamamoto. In de daaropvolgende ronden zet Doornbos de aanval in op de BMW van Nick Heidfeld en haalt hij ook de Duitser net voor diens tweede stop in.

Nadat Toro Rosso collega Scott Speed ook voor de tweede maal zijn pitcrew heeft bezocht, klimt Doornbos op naar de elfde plaats. Met nog elf ronden te gaan moet echter ook Doornbos nog een tweede pitstop maken, waardoor hij terug valt naar de dertiende positie. In zijn laatste stint naar de finishvlag wint Doornbos tenslotte nog één plek wanneer Heidfeld uitvalt, maar kan hij Scott Speed net niet meer pakken. Doornbos sluit het seizoen 2006 af met een verdienstelijke twaalfde positie.

Robert Doornbos: “Een erg interessante maar zware race. Niet zo zeer fysiek, maar eerder omdat ik met een totaal volgetankte wagen van start ben gegaan. In het eerste deel was het zeker niet makkelijk om posities te winnen, maar na mijn eerste stop had ik toch al veel mensen ingehaald. Onze strategie was goed, dus complimenten voor het team. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat, erg competitieve rondetijden gereden, alleen hoger finishen was vandaag gewoon niet haalbaar. Toch ben ik tevreden over mijn race. Ik kan met een goed gevoel terugkijken op drie sterke races en kwalificaties waarin ik heb laten zien wat ik kan!”

Bron: Robert Doornbos media

Loading