Special: Zandvoort stroomt vol voor A1GP

[photo5]Het circuit park Zandvoort is vandaag voor het eerst in jaren weer eens uitverkocht. Vandaag vond daar namelijk de A1 Grand-Prix plaats. Ondanks de afwezigheid van Jos Verstappen bleek dit weekd populair de A1GP in Nederland is.

Vrijdag kwamen er maar liefst al 35.000 mensen naar de vrije trainingen kijken. Op zaterdag kwamen daar nog eens 55.000 mensen die naar de kwalificatie kwamen kijken. Vandaag waren meer dan 90.000 mensen op de been om de twee races van het A1 Grand-Prix te zien. Dit is de maximale hoeveelheid kaarten die verkocht mocht worden, anders zou er in en om Zandvoort een complete verkeerschaos ontstaan. Voor de duidelijkheid, deze cijfers zouden bij een Formule 1 Grand-Prix zeker niet mis staan.

[photo4]De Zuid-Afrikaan Adrian Zaugg die nog maar 19 jaar oud is pakte gisteren de Pole-Position. De Zuid-Afrikaan was vanochtend in de sprintrace oppermachtig en won daarmee de 1e race van dit seizoen. De teams van Mexico en Frankrijk eindigden als tweede en derde.

Zaugg reed pas een van zijn eerste races in de single-seaters en maakte zelfs nog een rollende start zoals bij A1GP gebruikelijk is. De Zuid-Afrikaan maakte in de enkele races hij reed al een uitstekende indruk en dankzij de A1GP in Zandvoort zege lijkt hij een van de grootste talenten in de autosport te zijn die hard op weg is naar de Formule 1.

Jeroen Bleekemolen mag dit weekend uitkomen voor Team Nederland. De coureur uit Aerdehout verwachtte tot vijf dagen geleden een rustig weekend Zandvoort tegemoet te gaan. Niets blijkt echter minder waar, Jos Verstappen vertrok bij team Nederland na onenigheid over zijn salaris en Bleekemolen mocht plotseling instappen.

[photo2]De woede van de fans was op het circuit park Zandvoort nog goed merkbaar. Menig spandoek en t-shirt wordt de onvrede geuit omdat Verstappen het evenement aan zich voorbij laat gaan. De woede sloeg echter al snel om eurorie en Jeroen Bleekemolen werd uit volle borst gesteund.

In de kwalificatie reed Bleekemolen naar een negende tijd. Deze plek hield ook hij ook vast in de race. De Nederlander zat vast achter team Canada die ondanks de “power to pass button” niet te passeren bleek.

Bleekemolen liet na de kwalificatie weten nog veel te moeten leren.
“Ik moet nog leren om met nieuwe banden op de limiet te leren rijden. Ik denk dat dit na ongeveer drie races onder de knie te hebben. De negende plek is goed maar vanaf nu kijken we alleen nog maar naar boven.”

[photo1]In de hoofdrace was de jonge Duitser Nico Hulkenburg de snelste man. De Duitser stuurde zijn bolide door de regen die halverwege de race plotseling naar beneden kwam.

Jeroen Bleekemolen ging tot groot genoegen van de Nederlandse fans even aan de leiding maar moest deze toch aan Duitsland laten. Nadat het stopte met regende wisselde Duitsland namelijk wel terug naar droogweerbanden terwijl Nederland erop gokte dit niet te doen.

Uiteindelijk verloor Bleekemolen op een droge baan op zijn natweerbanden meer dan 7 seconden per ronden. Team Duitsland en Team Amerika gingen beide voorbij Bleekemolen. De oranje auto bleek op weg naar het podium tot Team Australie met Ryan Briscoe in de laatste ronde nog langs zij kwam.
“Sorry Nederland!”, zo zegt Briscoe na de race. “Ik zag al dat publiek dat allemaal oranje was en toen hoorde ik op de boordradio in de laatste ronde dat ik Team Nederland voor derde plek kon passeren. Ik dacht oh mijn god en vond het jammer voor het publiek dat er fantastisch uit zag. Het was een fantastische race en het team was top vandaag.”

[photo3]Team Nederland eindigde dus als vierde, een goed resultaat aangezien dit de eerste race was van maar Bleekemolen maar er was meer mogelijk geweest. Als er tijd was terug gewisseld naar droogweerbanden zou een overwinning mogelijk zijn geweest maar dit mocht nu helaas niet zo zijn. Desondanks reed Jeroen Bleekemolen in zijn eerste A1GP weekend zeer sterk en mag het publiek dat met tienduizenden aanwezig was tevreden zijn.

Peter Gloudemans
F1News.nl

Loading