Toyota verlaat GPMA

Toyota heeft eerder vandaag bekend gemaakt dat het uit de GPMA gestapt is. De Japanse autofabrikant, die een van de vijf GPMA leden was, is van mening dat de organisatie de belangrijkste doelen al bereikt heeft.

De GPMA werd opgericht door de autofabrikanten uit de Formule 1 om een rivaliserende klasse op te zetten zodat de opbrengsten van de commerciële rechten beter verdeeld zouden worden onder de teams. Eerder dit jaar bereikte de GPMA en Bernie Ecclestone een overeenkomst over de verdeling.

Toyota verlaat de GPMA omdat het van mening is dat het conflict tussen de FIA en de GPMA op dit moment niet slim is, en de Japanse autofabrikant wil liever samen met de organisatie van de sport over de toekomst van de Formule 1 beslissen.

De GPMA bestaat met het vertrek van Toyota nog uit Renault, BMW, DaimlerChrysler en Honda. De overige fabrikanten hebben zich al achter Bernie Ecclestone en consorten geschaard.

Tot op heden heeft Toyota de nieuwe commerciële overeenkomst die van 2008 tot 2012 van kracht is, nog niet getekend. Wel maakte het team bekend dat het zich tot 2012 zal verbinden aan de Formule 1.

De stap van Toyota is geen opmerkelijke aangezien het team van Williams, dat volgend jaar gebruik gaat maken van de Toyota motoren, ook al het verdrag van Ecclestone heeft getekend.

Nancy Breebaart
F1News.nl

Loading