F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Japan 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Japan 2024
Red Bull Content Pool
F1 Nieuws

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Japan 2024

Uitslag kwalificatie Formule 1 Grand Prix Japan 2024
Red Bull Content Pool

Max Verstappen staat op pole position voor de Grand Prix van Japan, verreden op zondag op het Suzuka International Racing Course. In de kwalificatie op het iconische circuit in Japan wist Verstappen de snelste tijd neer te zetten, nadat hij in de derde vrije training ook al de beste ronde van de sessie reed.

In de laatste trainingssessie voor de Grand Prix van Japan was Max Verstappen verreweg de snelste coureur van het veld, met een voorsprong van meer dan twee tienden op teamgenoot Sergio Pérez. Op de derde en vierde positie eindigden de Mercedes-coureurs, terwijl ze bij Ferrari wat moeite hadden om de kwalificatiesnelheid te vinden op Suzuka.

Na de derde vrije training hebben de teams tweeënhalf uur de tijd gehad om de auto's wat aan te passen, zodat ze met een ideale afstelling begonnen aan de kwalificatiesessie en de auto's in parc fermé gingen, waardoor ze de afstelling van de bolide niet meer al te veel veranderd mag worden richting de rest van het weekend.

Lance Stroll valt tegen

Tijdens de eerste kwalificatiesessie wist Max Verstappen direct een sterke 'bankerlap' neer te zetten, waarbij hij de enige coureur was die een tijd in de 1 minuut 28 neer wist te zetten. Daarmee trok hij zijn snelheid over één ronde door vanuit de trainingen, wat ook gebeurde bij Ferrari. Vooral Charles Leclerc had het lastig, aangezien de Monegask na zijn eerste ronde op de tiende positie stond, met meer dan een seconde achterstand op P1. In zijn tweede ronde wist hij zich wel wat te verbeteren, waardoor hij op een vierde stek eindigde, op bijna een halve seconde.

Maar het grote verhaal van Q1 was het wegvallen van Lance Stroll. De Aston Martin-coureur kwam niet verder dan een zestiende plaats, op 1.1 seconde van Max Verstappen. De Canadees is daarmee ook acht tienden langzamer dan zijn teamgenoot Fernando Alonso, die op de tweede plaats eindigde. De zoon van de teameigenaar moet daardoor wederom zijn meerdere erkennen in de tweevoudig wereldkampioen.

Verstappen pakt pole

Aan de voorkant van het veld wist Max Verstappen voor de vijfde keer op rij de pole position te pakken, door een geweldige tijd te rijden op zijn geliefde Suzuka. In zijn eerste run in Q3 wist de Nederlander een 1:28.240 neer te zetten, waarmee hij direct tweeënhalve tiende sneller was dan Lando Norris, terwijl teamgenoot Sergio Pérez weer een tiende langzamer was dan Norris.

Maar in de laatste runs van de kwalificatie wist Sergio Pérez zich ineens flink te verbeteren, terwijl de rest van de top tien - behalve Fernando Alonso - amper of niet sneller was dan de eerste poging in Q3. Dit zorgde ervoor dat de voorsprong van Max op zijn teamgenoot slechts 0.06 seconde was, waardoor Red Bull een één-twee scoort in de kwalificatie in Japan.

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties