Vrijdagrijders vrezen voor hun baan

De vrijdagrijders moeten, als het aan de FIA ligt, volgend seizoen vrezen voor hun werk. Het schrappen van de vrijdagsessies is de eerste stap van de FIA en de teams om het Grand Prix weekend in te korten. Enkel de World Motor Sport Council van de FIA moet het plan nog goedkeuren.

De overkoepelende autosport organisatie FIA en de teams willen dat een raceweekend wordt ingekort tot twee dagen. De vrijdag word dan neergezet als testdag en tevens zal de sport toegankelijker voor de fans opgesteld worden. Handtekeningensessies en het openstellen van de paddock voor de fans behoren ook tot de plannen.

Met deze veranderingen zal het publiek meer actie zien op de vrijdag, de testdagen en kosten worden teruggedrongen en het publiek komt dichter bij de sport.

Tot dit jaar konden de teams die niet tot de top vier van het vorige seizoen behoorde, een extra wagen en testrijder inzetten tijdens de vrije trainingen op de vrijdag. Teams als BAR en McLaren hadden hier veel voordeel van in de afgelopen jaren, dit jaar is het BMW Sauber die vrijwel iedere testsessie op de vrijdag bovenaan de tijdentabel prijkt.

Zodra de vrijdag een testdag wordt, begint het raceweekend pas op de vrijdag met de vrije trainingen. De kwalificatie en race blijven onveranderd staan op respectievelijk de zaterdag- en zondagmiddag. De teams zullen de komende weken verder vergaderen over de precieze invulling van de Grand Prix weekenden.

Nancy Breebaart
F1news.nl

Loading