Welke Grand Prix gaat door?

Iedere Formule 1 liefhebber keek reikhalzend uit naar de start van het seizoen in Australië. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Er waren ook al wat andere sportevenementen afgelast en toen bekend werd dat werknemers van de teams Haas en McLaren met coronavirus symptomen in quarantaine waren geplaatst, betekende dat ook de afgelasting van de Grand Prix van Australië.

Wijzigingen in het Grand Prix schema

Er zouden dit jaar al wat veranderingen zijn in het schema van de Grand Prix. Voor Nederland was er zelfs een hele belangrijke verandering namelijk de F1 zou voor het eerst sinds 1985 weer gereden worden op Zandvoort. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat dit gaat gebeuren. Ondanks alle voorbereidingen en het enthousiasme van de Nederlandse F1-liefhebber is ook deze race voorlopig afgelast door het coronavirus. Het FOM wil wel de bedreigde races in Nederland én Monaco in het achterhoofd houden als er een nieuwe Formule 1 kalender wordt opgesteld. In februari was ook al bekendgemaakt dat de Grand Prix van China ook werd uitgesteld en de Grand Prix van Azerbeidzjan zou van april naar juni verschuiven. Ook Bahrein en Vietnam zijn uitgesteld vanwege de uitbraak.

Alternatieve Formule 1 kalender

Door de vele veranderingen is er wel al een alternatieve Formule 1 kalender opgesteld, maar ook hierdoor hebben we geen zekerheid. Niemand kan voorspellen hoe de situatie over een paar maanden is. Volgens de alternatieve kalender zou het seizoen starten in Bakoe op 7 juni met de race in Canada er achteraan. Daarna zou het oorspronkelijke schema aangehouden kunnen worden tot en met de race in Hongarije. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de lange zomerstop vervalt om misschien alsnog Monte Carlo en Zandvoort te rijden en eind augustus is dan België weer aan de beurt.

Grote onzekerheid

De tijd moet uitwijzen welke races uiteindelijk gereden kunnen worden. Daarbij is het natuurlijk ook de vraag hoe de economische situatie is op dat moment. Veel bedrijven krijgen aardige klappen door het coronavirus en talloze mensen kunnen hierdoor hun baan verliezen. Gelukkig heeft de regering diverse maatregelen aangekondigd die de economie overeind moeten houden, dus als het niet te lang duurt allemaal, valt het misschien nog mee.

Fans hopen op betere tijden

Er zullen ook zat gedreven Formule I liefhebbers zijn die zich afvragen: ‘Hoeveel kan ik lenen?’ waarbij ze rekening houden om die trip naar de Grand Prix toch door te laten gaan. Voor deze mensen is de Grand Prix hun lust en hun leven en zij zullen er alles voor doen om er toch bij te kunnen zijn. Mocht het coronavirus zorgen voor een moeilijke tijd op het financiële vlak, dan zou je ook altijd kunnen overwegen om dit keer niet in dat luxueuze hotel te verblijven, maar de gezelligheid van een camping in de buurt op te zoeken. Als dat maakt dat je toch gezond en wel bij de Formule I kunt zijn, dan is dat toch prima?

Loading