Wie rijdt waar in 2009?

[photo1]We zijn net halverwege het huidige Formule 1 – seizoen maar de meeste teams hebben hun coureurs voor volgend jaar al vast gelegd. Hieronder een overzicht waar iedereen volgend jaar rijdt en waar de stoeltjes nog beschikbaar zijn.

Ferrari
Zowel Kimi Raikkonen als Felipe Massa hebben nog een contract voor volgend jaar. Het contract van Massa loopt zelfs tot 2010, dat van Raikkonen tot eind 2009. Al lange tijd zijn er geruchten die melden dat Raikkonen eind volgend jaar stopt, Fernando Alonso zou dan zijn vervanger worden.

McLaren
Lewis Hamilton en McLaren horen bij elkaar, de Brit ligt tot 2012 onder contract. Heikki Kovalainen verlengde zijn contract onlangs voor 2009.

BMW Sauber
Bij BMW Sauber lopen de contracten van zowel Robert Kubica als Nick Heidfeld af. Kubica presteert dit seizoen sterk en zal waarschijnlijk blijven, wel vraagt de Pool om een forse loonsverhoging.

Heidfeld heeft dit seizoen vooral problemen in de kwalificaties, in de races presteert de Duitser wel sterk. Ondanks wat vage geruchten zal “Quick Nick” waarschijnlijk ook bij BMW Sauber mogen blijven.

Toyota
Officieel is Glock nog niet vast gelegd maar Toyota heeft al wel aangegeven hem te willen behouden. Volgens Toyota werkt het huidige rijdersduo perfect met elkaar samen en komt dit het hele team ten goede. Het lijkt dan ook zo goed als zeker te zijn dat Trulli en Glock volgend jaar opnieuw voor de Japanners aan de start staan.

Renault
Wat gaat Fernando Alonso doen? Hij is de sleutel in de transfercarrousel voor 2009. De tweevoudig wereldkampioen heeft dit seizoen maar een matige auto van de Fransen gekregen. Alonso heeft bij Renault een contract voor volgend jaar maar hierin staan clausules, als Alonso wil kan hij zo vertrekken. Vooral Honda zou veel over hebben om Alonso in huis te halen.

Nelson Piquet mag hopen dat hij mag aanblijven, de Braziliaan heeft het tot dusverre moeilijk bij Renault. Vooral de seizoensstart van Piquet was zeer slecht, in Hockenheim behaalde de Braziliaan een tweede plek die zeer belangrijk was voor Renault. Grosjean, en Di Grassi die deeluit maken van het talentenprogramma van Renault staan te trappelen om te mogen debuteren. Veel zal afhangen van de tweede seizoenshelft, hier moet Piquet laten zien te hebben geleerd.

Red Bull Racing
Red Bull heeft al bekend gemaakt volgend jaar met Mark Webber en Sebastian Vettel te gaan rijden. Vettel komt van zusterteam Scuderia Toro Rosso, David Coulthard stopt.

Williams
Nico Rosberg zal bij Williams aanblijven. Kazuki Nakajima die het dit jaar niet onverdienstelijk doet mag zeer waarschijnlijk ook aanblijven. De Japanner is onderdeel van een overeenkomst met Toyota dat Williams volgend jaar opnieuw van gratis motoren zal voorzien.

Honda
Bij Honda zijn zowel Jenson Button als Rubens Barrichello nog niet zeker voor volgend jaar. Honda wil Alonso graag in huis halen, mocht hij komen dan zal Barrichello waarschijnlijk het veld moeten ruimen.

Scuderia Toro Rosso
Sebastian Vettel vertrekt naar Red Bull, Sebastian Bourdais is allerminst zeker voor volgend jaar. Bourdais presteert tot op heden matig, hij zal in de tweede seizoenshelft meer moeten laten zien. Anders zal Takuma Sato het stoeltje van de Fransman waarschijnlijk inpikken.

Daarnaast zal Toro Rosso als vervanger van Vettel waarschijnlijk met een rookie starten. De Zwitser Sebastian Buemi en Braziliaan Bruno Senna lijken goede papieren te hebben, veel zal afhangen van hun uiteindelijke prestaties in het GP2- kampioenschap. Senna heeft als voordeel ook over kapitaalkrachtige sponsoren te beschikken.

Force India F1
Adrian Sutil zegt een contract te hebben voor volgend, maar is dit wel zo? Contracten in de Formule 1 zijn lang niet altijd waterdicht. Op Fisichella heeft het team een optie voor volgend jaar die aan het einde van deze maand afloopt. De ervaren Romein reed dit seizoen enkel voor een kostenvergoeding, volgend jaar wil Fisichella naar verluidt 1,5 miljoen Dollar ontvangen.

Tonio Liuzzi en Indiaan Kandun Chandok willen maar al te graag instappen bij Force India F1. De eerste lijkt alleen te mogen hopen, een gebrek aan sponsorgeld en een eerder mislukt Formule 1 – avontuur bij Scuderia Toro Rosso spelen hem parten. Chandok is net zoals het team afkomstig uit India en heeft een flinke buidel sponsorgeld, de vraag is echter of hij wel klaar is voor de Formule 1. De Indiaan wisselt in het GP2-kampioenschap hele goede resultaten met hele slechte resultaten af.