Autolak herstellen; Dit moet je weten

Als autoliefhebber is er niets zo vervelend als het ontdekken van krassen op je geliefde auto. Gelukkig zijn er verschillende manieren om auto lak te herstellen en de glans weer terug te brengen. In deze blog bespreken we de verschillende methoden en geven we je handige tips. Lees snel verder!

Polijsten

Polijsten is een belangrijk onderdeel van het herstellen van auto lak. Door het polijsten worden kleine krasjes en oneffenheden verwijderd, waardoor de lak weer gaat glanzen. Het is belangrijk om de juiste polijstmiddelen, techniek en auto gereedschap  te gebruiken om schade aan de lak te voorkomen. Het is aan te raden om een polijstmachine te gebruiken voor het beste resultaat. Begin met een grove polijstpasta om diepere krassen te verwijderen en werk vervolgens naar een fijnere polijstpasta voor een glanzend resultaat. Na het polijsten is het belangrijk om de lak goed te reinigen en te beschermen met een wax of sealant.

Kleine krassen

Kleine krassen zijn vaak oppervlakkig en kunnen relatief eenvoudig worden hersteld. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een lakstift. Deze lakstiften zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen worden gebruikt om de kras op te vullen. CROP biedt de mogelijkheid om de kleur zelf samen te stellen zodat deze precies dezelfde tint heeft als de huidige lak. Het is belangrijk om de lakstift zorgvuldig te gebruiken en overtollige lak direct weg te vegen met een doek. Na het opdrogen van de lakstift kan de overtollige lak voorzichtig worden weggeschuurd met fijn schuurpapier. Vervolgens kan de lak worden gepolijst voor een mooi eindresultaat.

Diepe krassen

Diepe krassen kunnen een uitdaging vormen bij het herstellen van auto lak. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hulp van een professionele autospuiter in te schakelen. Zij hebben de juiste kennis en apparatuur om diepe krassen te herstellen. Het kan zijn dat de beschadigde plek moet worden opgevuld met plamuur en vervolgens moet worden geschuurd en gelakt. Het is belangrijk om te beseffen dat het herstellen van diepe krassen een specialistische klus is en dat het resultaat afhankelijk is van de vaardigheden van de autospuiter.

Preventie

Het voorkomen van krassen is natuurlijk altijd beter dan het herstellen ervan. Er zijn verschillende manieren om krassen te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een beschermende wax of coating aanbrengen op de lak. Deze wax of coating vormt een extra beschermlaag en vermindert de kans op krassen. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het parkeren en het vermijden van contact met scherpe voorwerpen. Het regelmatig wassen van de auto met een zachte spons en autoshampoo helpt ook om de lak in goede conditie te houden.