De Geschiedenis van de Grand Prix van Spanje: Iconische momenten en winnaars

Voor Nederland zal de Grand-Prix van Spanje altijd bijzonder blijven. In 2016 wist Max Verstappen hier zijn eerste Grand-Prix winnen. Het was de eerste keer dat een Nederlander een Formule 1 – overwinning pakte.

De Grand Prix van Spanje staat sinds 1951 op de kalender. De race werd toen gehouden op een stratencircuit in Barcelona. Daarna werden er ook races gehouden in Jarama, Montjuic, Jerez, en sinds 1991 op het circuit van Catalunya.

Op het circuit van Barcelona was Williams in de eerste jaren dominant, ze wonnen alles tot 1994. Daarna was Michael Schumacher zeer succesvol, hij won uiteindelijk zes keer. Schumacher won ook de beroemde regenrace in 1996. De Duitser reed toen in een Ferrari, toen duidelijk de mindere auto, maar was in de regen seconden sneller dan ieder ander. Voor Schumacher was 1996 zijn eerste overwinning voor Ferrari.

Mika Hakkinen won ook drie keer. Zijn race in 2001 is beroemd, de Fin was op weg naar de zege toen zijn McLaren in de allerlaatste ronde stuk ging.

Sinds Fernando Alonso in de Formule 1 debuteerde groeide ook het aantal fans. In 2003 en 2005 werd Alonso nog tweede. In 2006, toen het circuit blauw gekleurd was door de vele fans (de kleur van Renault, het team van Alonso red.) , won Alonso de race dominant vanaf Pole Position. Alonso won ook nog in 2013 met Ferrari. Dat is nu de laatste race die Alonso in de Formule 1 won.

De race in 2012 was ook opmerkelijk, Pastor Maldonado won toen in de Williams. De enige zege van Maldonado en een Venezolaan in de Formule 1 en de laatste van het ooit zo succesvolle Williams team.

Van 2008 tot 2012 werd ook nog gereden op een stratencircuit in het havengebied van Valencia. Dit circuit werd mede ontwikkelt door Hermann Tilke. Sinds 2012 kon er geen nieuwe deal met Formule 1 gemaakt worden en sinds die tijd wordt het circuit niet meer gebruikt, het is nu in vervallen staat.

Interesse in de GP van Spanje? Ben er dan vroeg bij, sinds 2006 is de Grand-Prix zeer populair bij de Max Verstappen fans. Het circuit ligt natuurlijk vlakbij Barcelona, en ook de kust is niet ver. Boek je F1 Barcelona Tickets dus snel. Sowieso verkopen de Formule 1 tickets voor volgend jaar al snel uit! Zo zijn er al enkele Grand-Prix die al bijna uitverkocht zijn.

Powerplay is the go to for Canadian F1 fans looking to get some skin in the races.