Dino Toso overleden

[photo1]De Nederlandse aërodynamica specialist Dino Toso is vanmorgen overleden. Toso, slechts 39 jaar oud, heeft zijn gevecht met kanker niet kunnen winnen. Toso was zeer gewaardeerd en succesvol in de Formule 1, de Nederlander legde voor zowel Jordan al Renault de basis voor grote successen.

Bij Renault F1 is men is men in rouwstemming na het overlijden van Toso. In een persbericht laat het Franse team weten:
“Zijn bijdrage is fenomenaal geweest. We zullen hem missen op twee vlakken: de geweldige resultaten waar hij aan bijgedragen heeft en de moed die hij heeft getoond tijdens zijn ziektebed. Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van Dino Toso.”

Eind jaren ’90 legde Toso bij Jordan Grand-Prix de basis voor mooie resultaten en diverse Grand-Prix overwinningen. Ondanks de beperkte middelen van het team bouwde het team van Toso een auto die de topteams de loef kon afsteken.

Van 2000 tot juni van dit jaar werkte Toso bij Renault F1. In 2005 en 2006 pakte hij met Fernando Alonso en Renault de wereldtitels. In 2005 werd Toso in de Formule 1 tevens benoemd tot aërodynamicaspecialist van het jaar. Vooral in die jaren had Renault een grote voorsprong op het gebied van aërodynamica ten op zichten van haar concurrenten. Ook de Renault R28 van dit jaar is grotendeels door Toso ontwikkeld.

In 2003 werd bij Toso kanker geconstateerd, na een dappere strijd leek hij de ziekte te hebben overwonnen. In juni van dit jaar besloot Toso om aan een nieuwe uitdaging te beginnen, hij wilde in het MotoGP kampioenschap gaan werken. Niet lang hierna sloeg de ziekte kanker opnieuw toe bij Toso, dit maal kon Toso de ongelijke strijd niet winnen.

Wij wensen de familie en vrienden van Dino Toso veel sterkte met dit verlies.