GP China: Barrichello wint eerste Chinese GP

Rubens Barrichello heeft vandaag de eerste Grand-Prix van China op zijn naam geschreven. De Braziliaan was vandaag oppermachtig en boekte zijn twee Grand-Prix overwinning op rij. Wereldkampioen Michael Schumacher kwam er vandaag niet aan te pas, hij moest genoegen nemen met de twaalfde plaats.

Het nieuwe circuit van China, dat uitverkocht was, zorgde voor een boeiende race. Rubens Barrichello had bijna de gehele race een minimale voorsprong op Kimi Raikkonen. De McLaren piloot kon aanhaken maar kon niet aanvallen. Jenson Button volgde op de derde plek.

De pitstops zorgden voor spanning maar Raikkonen kwam er niet voorbij. Het verschil bleef wel erg klein. Na de tweede pitstop krijgt Raikkonen minder benzine mee dan Barrichello, McLaren hoopt de Braziliaan hiermee te kunnen pakken. Het pakt echter anders uit, Raikkonen verliest tijd en kan geen bedreiging meer vormen.

Button draait ondertussen constante rondetijden en maakt slechts twee pitstops waardoor de Engelsman in de eindfase van de race toch nog voor Raikkonen terecht komt.
“De wagen was erg goed”, aldus Kimi Raikkonen. “Inhalen zat er niet in, daarom besloten wij de tijdens de tweede pitstop minder benzine mee te nemen. De bedoeling was dat ik hierdoor sneller zou zijn en tijd zou winnen ten opzichte van Rubens. Jammer genoeg werkte het niet en verloor ik zelfs wat tijd. Maar goed we hebben het geprobeerd en ik ben toch erg tevreden met mijn derde plek.”

Michael Schumacher had vandaag zijn dag niet, de Duitser reed één van de slechtste Grand-Prix uit zijn loopbaan. Schumacher kwam in aanraking met Cristian Klien, waardoor de Oostenrijker moest opgeven, kreeg te maken met een lekke achterband en spinde tot overmaat van ramp ook nog van de baan.

Ook David Coulthard en Ralf Schumacher kwamen met elkaar in aanraking. Schumacher moest opgeven in de pitsstraat. Williams probeerde de bolide van de Duitser nog op te lappen om hem weer in de race te krijgen. Schumacher weigerde echter, dit tot grote woede van monteurs en teamleiding.
“Ik wilde de baan niet meer op”, aldus Ralf Schumacher. “Ik vertrouw de auto niet. De monteurs hebben er niet goed naar gekeken en daarom weigerde ik in te stappen.”

Jacques Villeneuve eindigde als elfde. De Canadees vocht duels uit met Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, en Mark Webber maar kon niet doen waardoor hij was gehaald, het scoren van punten. Teamgenoot Alonso werd vierde.

B.A.R coureur Takuma Sato reed overigens een prachtige maar bijna anonieme race. De Japanner kwam van de allerlaatste startplaats maar wist uiteindelijk toch als zesde te eindigen.

Beide Sauber piloten scoorden ook WK-punten. Massa wist Coulthard nog niet voor te blijven terwijl Fisichella opnieuw een erg sterke race reed.

Tijdens de race waren er nog een aantal incidentjes. Zo verloor de bolide van Gianmaria Bruni een wiel nadat deze tijdens de pitstops niet goed was vast gezet. De broers Schumacher vochten ook nog een robbertje uit waarbij Michael de sterkste bleek. Michael kon het bij passeren van zijn broertje niet laten om even naar hem te zwaaien.

GP China, race
1. R. Barrichello Ferrari 1:29:12.420
2. J. Button BAR + 1.035
3. K. Räikkönen McLaren + 1.469
4. F. Alonso Renault + 32.510
5. JP. Montoya Williams + 45.193
6. T. Sato BAR + 54.791
7. G. Fisichella Sauber + 1:05.464
8. F. Massa Sauber + 1:20.080
9. D. Coulthard McLaren + 1:20.619
10. M. Webber Jaguar + 1 ronde
11. J. Villeneuve Renault + 1 ronde
12. M. Schumacher Ferrari + 1 ronde
13. N. Heidfeld Jordan + 1 ronde
14. O. Panis Toyota + 1 ronden
15. T. Glock Jordan + 1 ronden
16. Z. Baumgartner Minardi + 3 ronden

Loading