Preview: De GP van Hongarije

Morgen beginnen de heren coureurs aan het volgende raceweekend in het kampioenschap. Dat kampioenschap ligt dit jaar nog helemaal open. Hamilton is de leider in het WK met Felipe Massa en Kimi Raikkonen in zijn kielzog. Hamilton is de laatste weken gegroeid van een titelkandidaat tot torenhoog favoriet. Velen beweren zelfs al dat de Engelsman al geen partij meer is voor Ferrari na de 2 monsterzeges in Silverstone en Hockenheim. Zondag staat de volgende race op het programma. De grote prijs van Hongarije.

Ook dit weekend is Lewis Hamilton weer topfavoriet voor de eindzege. Hamilton toonde zich op korte bochtige circuits oppermachtig (Monaco en ook vorig jaar in Hongarije). Maar vlak echter ook Ferrari niet uit die dit weekend met de beruchte anvil wing in actie komen. Een andere coureur die het hier altijd goed doet is Nick Heidfeld.. De laatste 2 jaar stond hij hier met BMW op het podium. Ook Fernando Alonso presteert hier vaak goed. Hij won in 2003 hier opmermachtig zijn eerste race en ook in 2006 was hij hier oppermachtig todat een wheelnut roet in het eten gooide en Alonso achter de vangrail de race liet vervolgen.

Vroeger hadden we op de Hungaroring ook een coureur die het daar altijd goed deed. Damon Hill was in de Williams de grote man van het veld. Echter werd de engelsman eind 1996 aan de kant gezet door Williams en er was niets anders dan naar het achterhoede team van Arrows te gaan. Wie herrinert zich niet dat Hill op de Hungaroring Michael Schumacher en Jaques Villeneuve te kakken zette in die ‘achterhoede’ Arrows. Een probleem aan het eind van de race gooide dan toch nog de zege bij Villeneuve in de schoot en Hill kroop als 2e over de finishlijn. Ook in 1998 was Hill hier goed bezig. De Jordan ging het hele jaar eigenlijk niet maar Hill wist hier toch de wagen op de 4e plaats te zetten. 2 weken later won hij de grote prijs van België. Jordan’s eerste overwinning.

Dan 2001. De race was zoals vaker op de Hungaroring oer en oersaai. Wat en hem dan zo speciaal maakte? Michael Schumacher pakte er in dat jaar zijn wereldtitel. Wie dacht dat het niet dominanter kon werd trouwens een jaar later weer met zijn neus op de feiten gedrukt want daar werd ‘Der Michael’ al in Frankrijk (halverwege het seizoen) wereldkampioen. De constructeurstitel haalde Ferrari in dat jaar ook op de Hungaroring binnen. Ditmaal met Barrichello op kop.

Zoals gezegd was het dan in 2003 de beurt aan Fernando Alonso. De jonge spanjaard rijdt magistraal en trekt de lange vinger naar Michael Schumacher en zet die zelfs op een ronde.

Misschien wel de beste race op de Hungaroring dan? 2006! Het weekend begint al opmerkelijk. In de vrije trainingen heeft Fernando Alonso het aan de stok met Robert Doornbos. Een braketest levert hem een straf van een extra seconde op zijn kwalificatietijd. Als er dan later in die sessie een rode vlag valt haalt Michael Schumacher debutant Kubica en…Alonso! in. Resultaat: een extra seconde op diens kwalificatietijd. Met Schumacher en Alonso dan in de middenmoot moet het wel een leuke race worden. Wat het nog leuker maakt. De baan is opdrogend! Een waar inhaal en foutenfestijn breekt los met waaronder Michael Schumacher die tot 2x toe zijn vleugel eraf rijdt en tot overmaat van ramp 2 ronden voor het eind moet opgeven na een aanvaring met de vervanger van Montoya bij Mclaren: Pedro De La Rossa die later dan ook als 2e over de streep komt. Alonso ziet zijn hoop op een overwinning eindigen in de bandenstapel omdat de wheelnut bij de pitstop niet goed vastgemaakt wordt. Wie gaat er dan winnen nu de beide titelkandidaten uit de race liggen? Het lijkt erop dat Kimi Raikkonen in de Mclaren de lachende 3e is. Echter veslikt hij zich in Liuzzi en valt dan ook uit. Lachende 4e dan? Jenson Button! Hij erft de leiding en staat die ook niet meer af. Die dag behaalt de brit zijn langverwachte eerste zege. Nog een leuk feitje is dat Kubica als 8e eindigt en dus in de punten bij zijn debuutrace. Echter is zijn wagen te licht bevonden en wordt gediskwalificeerd. Wat resulteerd in een puntje voor Schumacher. Dat puntje houdt hem tot de laatste race in de strijd voor de titel. Anders had Alonso wellicht in Japan al kampioen geworden omdat hij dan na de uitvalbeurt van Schumacher op 11 punten voorsprong kwam. Maar zoals altijd is as verbrande turf.

En dit jaar? De Hungaroring leent zich uitstekend voor oer en oer saaire races. Maar…eens in de zoveelste tijd is de Hungaroring goed voor een memorabele race.

De race start zondag om 14.00. Uiteraard houdt F1News.nl u ook dit weekend weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Hongarije.